De prestigieuze prijs Simon Stevin Meester is dit jaar toegekend aan robothoogleraar Maarten Steinbuch en waterwetenschapper Suzanne Hulscher. De prijs van elk € 500.000 is toegekend door de technologiestichting STW.

Prof.dr. Suzanne Hulscher van de Universiteit Twente onderzoekt de wisselwerking tussen water en bodem in onze rivieren en kust. Beide gedragen zich niet als een goot of badkuip, maar vormen een dynamisch geheel met geulen, ophopingen en zandtransport. Belangrijk daarbij is ook de invloed van menselijk ingrijpen en de consequenties die dat heeft voor het gedrag van het watersysteem.

Hulscher was eerder trekker van het innovatieplatform Water. Ze maakte ook deel uit van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Volgens STW verricht Hulscher vernieuwende werk op het gebied van riviersystemen en kustzeeën, waarbij haar onderzoek direct toepassingen vindt in bijvoorbeeld het werk van Rijkswaterstaat en de waterschappen.  Zij zorgt ervoor dat Nederland voorop blijft lopen op het gebied van watermanagement en waterbouwkunde.

Lees hier het interview met Suzanne Hulscher in De Ingenieur over het experimenteereiland voor de kust.

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch van de Technische Universiteit is actief op het grensvlak van mechatronica en kunstmatige intelligentie. Hij heeft zich bezig gehouden met de zelfrijdende auto, coöperatief rijden, robots voor microchirurgie en is een van de drijvende krachten achter de Eindhovense zonnewagen Stella en het voortdurend winnende Robocup-team, voetbal door robots.

Volgens STW weet Steinbuch bruggen te slaan tussen wetenschap en bedrijfsleven, en heeft hij zo Nederland tot een hotspot gemaakt op het gebied van elektrisch rijden, de regeling van precisiesystemen en microchirurgie.

Het is niet de eerste prijs die Steinbuch ontvangt. Zo kreeg hij eerder de Academic Society Award van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs voor de enthousiaste wijze waarop hij de samenleving interesseert voor zijn onderzoek.

Lees hier het portret van Maarten Steinbuch dat De Ingenieur eerder van hem maakte.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.