Smartphone of iPhone leeg? Het maken van een flinke wandeling kan voortaan helpen. De Amerikaanse start-up Solepowertech heeft een inlegzool ontwikkeld die mechanische energie omzet in elektrische. De zool is via een kabeltje te koppelen aan een batterij in een waterdichte verpakking. Deze battery pack is na een kilometer of vier volledig opgeladen. ‘De battery pack kun je daarna in je iPhone pluggen’, aldus een van de ontwerpers, Davit Davitian.

Nieuw is het genereren van elektrische energie door lopen niet, erkent Davitian. ‘Wel nieuw is dat je energie binnenhaalt via een inlegzool. Je kunt dus van schoenen wisselen.’ De inlegzool maakt gebruikt van de hielbeweging. De neerwaartse kracht wordt via een mechanisch systeempje omgezet in een draaiende. De draaikracht wordt vervolgens gebuikt om een microgenerator te laten spinnen.

Solepowertech wilde in eerste instantie een ander probleem oplossen, als onderdeel van een project aan de Carnegie Mellon University. De techneuten bedachten een prototype zool waarmee schoenen in het donker zijn te zien. ‘Zo zie je waar je loopt en ben je zichtbaar voor auto’s. Al snel kwamen we op het idee de energie te gebruiken voor kleine apparaten, zoals smartphones.’

Grootste uitdaging was het beperken van de invloed van de inlegzool op het lopen. Qua afmetingen voldoet de zool aan medische aanbevelingen. ‘Met hulp van podotherapeuten is het gelukt de invloed te minimaliseren. Mensen ondervinden geen hinder tijdens het lopen’, stelt Davitian.
Solepowertech richt zich niet alleen op het gadgetrijke westen. Het bedrijfje wil de inlegzool ook verspreiden in ontwikkelingslanden.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.