Een extreem zuinige telefoon kan zonder batterij bellen. Door enkel een paar radiogolven of lichtdeeltjes op te vangen heeft dit simpele apparaat genoeg stroom om via een basisstation een Skype-verbinding te maken.

Mooi ziet de superzuinige telefoon er niet uit. Het is niet meer dan een printplaatje met een paar sensoren en ontvangers en de negen toetsen van een telefoon. Maar wat het kan is speciaal: zonder batterij een gesprek voeren via het internet.

De telefoon doet dat door stroom te halen uit radiogolven of lichtdeeltjes. Beide bevatten een héél klein beetje energie, net genoeg om deze telefoon op te laden. Daarvoor is overigens wel ergens in de ruimte een apart apparaat nodig dat radiogolven uitzendt, hoewel de onderzoekers denken dat wifi-straling in de toekomst afdoende kan zijn.

 

Valsspelen

Hoewel het indrukwekkend is dat de telefoon zó weinig stroom gebruikt, spelen de onderzoekers van de University of Washington wel een beetje vals. De telefoon brengt namelijk zelf geen internet- of belverbinding tot stand. Dat gebeurt via een apart station dat verbonden is met het web en een Skype-module. De telefoon stuurt een signaal naar dat station, dat maar een paar meter van de telefoon vandaan is.

Toch is het bijzonder dat de telefoon helemaal geen batterij nodig heeft. Een paar micro-ampère  zijn voldoende om spraak op te vangen, een koptelefoon aan te sturen en te wisselen tussen het ontvangen of verzenden van informatie. Dat is allemaal signaalverwerking die normaal gesproken meer energie nodig hebben. De onderzoekers maakten al die acties extreem zuinig , dankzij een slim ontwerp van de telefoonprotocollen en de steeds zuiniger chiptechnologie die beschikbaar is.

 

 

Internet of things

De superzuinige telefoon is op zichzelf misschien niet bijster nuttig. Het ontwerp laat echter wel zien wat er allemaal mogelijk is met batterijloze apparaten. Als het internet of things straks écht groot wordt en elk apparaat online is, zou het vervangen van batterijen een nachtmerrie zijn. Door radiogolven of licht te gebruiken voorkom je dat gedoe, en deze telefoon laat zien dat het mogelijk is om complexe apparaten zonder eigen stroombron te laten werken.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.