Overal lezen we over artificiële intelligentie (AI), maar hoe kun je deze technologische revolutie echt inzichtelijk en tastbaar maken? Het gloednieuwe Forum Groningen doet een dappere poging met AI: More than human, de eerste grote tentoonstelling over het onderwerp. De tentoonstelling is vanaf 7 december te bezoeken.

De tentoonstelling, die eerder te zien was in het Londense Barbican Centre, is opgebouwd rond vier thema’s. In de eerste ruimte staat het aloude, menselijke verlangen om hogere intelligentie te vergaren centraal. Van  de alchemisten die in de middeleeuwen het goddelijk geheim van het maken van goud wilden ontraadselen tot het Japanse shintoïsme, waarin niet alleen aan de mens, maar ook aan andere levensvormen intelligentie wordt toegeschreven. Ook het monster van Frankenstein kun je hier ontmoeten.


Ada Lovelace en Turingmachine

In de tweede ruimte gaat het om het bouwen van intelligente systemen, van de Turingmachine tot de eerste rekenmachines. De negentiende-eeuwse Ada Lovelace, die geldt als de eerste computerprogrammeur, is hier een van de hoofdrolspelers. 

Een andere ruimte is gewijd aan data: welke data worden er gebruikt voor kunstmatige intelligentie en hoe werken algoritmen?


Onderscheid tussen mens en machine

In de laatste ruimte staat de vermenging van de digitale en organische wereld centraal: robots krijgen een steeds menselijker gezicht en het wordt mogelijk om mensen bionische lichaamsdelen aan te meten. ‘Het onderscheid tussen mens en machine vervaagt langzamerhand’, zegt Hans Poll, directeur van het Forum in Groningen. ‘De ethische vragen die dat oproept, komen ook uitgebreid aan bod.’

Om kunstmatige intelligentie ook visueel interessant te maken voor de bezoekers, wordt er veel digitale kunst vertoond. Een van de hoogtepunten is 'What a Loving, and Beautiful World' van kunstcollectief teamLab, te zien op de foto boven dit artikel: een landschap van schermen die reageren op menselijke aanwezigheid.
 

Met het opvallende Forumgebouw heeft de binnenstad van Groningen een nieuwe blikvanger. Foto: Deon Prins


AI: More than Human is vanaf 7 december tot en met 1 mei 2020 te bezoeken. Het is de eerste tentoonstelling in het Forum, een spectaculair gebouw in het centrum van Groningen dat afgelopen week werd geopend. 


Foto: teamLab, What a Loving, and Beautiful World, 2011. Interactive Digital Installation, Endless, Calligraphy: Sisyu. Sound: Hideaki Takahashi © teamLab, courtesy Pace Gallery.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.