De nieuwste Tesla-software is in staat om geheel zelfstandig een snelweg af te rijden, zo maakte het bedrijf deze week bekend. Teslamodellen krijgen deze functie na een software-update, maar er is ook aanpassing van de hardware nodig.

De nieuwe functie zorgt er voor dat het voertuig geheel autonoom van rijbaan kan wisselen en op tijd de rechter rijbaan kiest om uiteindelijk van de snelweg af te rijden. Daarbij vermindert hij ook vaart, en na uitvoegen geeft de auto het stuur aan de bestuurder over. De nieuwste software zorgt ook dat op de snelweg de rijbaan wordt gekozen die het beste doorrijdt. Dat valt op de website van Tesla over de Enhanced Autopilot te lezen. Details van de nieuwe software-update werden afgelopen woensdag bekend gemaakt, tijdens de presentatie van de nieuwste halfjaarcijfers van Tesla.
 

De autopilot zorgt dat hij op tijd op de rechter rijbaan rijdt om vervolgens uit te voegen. Beeld Tesla.


Eigen chip voor beeldverwerking

Anders dan bij Tesla gebruikelijk werkt de verbeterde autopilot niet alleen door een update van de software, er moet ook een nieuwe chip in de boordcomputer. Deze is door tesla zelf ontwikkeld. Tot nu toe gebruikte Tesla voor de beeldverwerking van de acht camera’s aan boord chips van Nvidia. Die kunnen 200 beelden per seconde verwerken, de nieuwe Tesla-chip 2000 beelden, aldus het bedrijf.

Tesla had de nieuwe functie van de Autopilot al in 2016 aangekondigd, maar het project liep twee jaar vertraging op. De nieuwe software zou nu binnen vier weken beschikbaar moeten zijn. De chip komt - gratis - beschikbaar bij de dealer.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.