De Bambi Belt, een band waarmee te vroeg geboren kinderen niet-invasief in de gaten gehouden worden, zal de komende tijd in verschillende ziekenhuizen worden getest.

Het idee komt van de Eindhovense hoogleraar Sidarto Bambang Oetomo, kinder-neonatoloog in het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en hoogleraar industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij bedacht een manier om lichaamsfuncties als hartslag, ademhalingsritme en dergelijke te registreren zonder dat daarvoor de gangbare stickers-met-draden bij komen kijken. Die stickers moeten om de paar dagen worden vernieuwd en bij het lostrekken raak vaak huid beschadigd. Aangezien vooral te vroeg geboren baby's gemonitord moeten worden zijn pijn en stress onwenselijk. 'We weten inmiddels dat pijn en stress schadelijk zijn voor een normale hersenontwikkeling', aldus Bambang Oetomo.

Een ander bezwaar van de stickers met kabels is dat baby's minder gemakkelijk uit de couveuse gehaald kunnen worden. Bambang Oetomo: 'Hierdoor ervaren ouders een sterke belemmering om het kind op de borst te nemen. Terwijl dit zogeheten kangoeroeën of buidelen juist weer heel goed is voor de hersenontwikkeling.'

Goede sensors

De Bambi Belt ziet er vriendelijk uit en doet precies hetzelfde als de stickers. De gordel gaat om de baby heen en vangt alle signalen op dankzij sensoren in de gordel. Dat daar geen plakkers op de huid meer voor nodig zijn komt voornamelijk doordat de sensortechniek steeds beter en gevoeliger is geworden — in feite zijn de stickers in het ziekenhuis ouderwetse techniek. Om de nieuwe technologie naar ziekenhuizen te brengen is het bedrijf Bambi Medical opgericht.

Eerst gaan nu in drie ziekenhuizen proeven lopen, waarbij wordt gekeken of de meetresultaten overeenkomen met die van de traditionele stickers. Daarna volgen klinische studies in negen à tien Neonatale Intensive Care Units (NICU's) in het land om de gebruikservaring te evalueren. Uit de proeven moet ook blijken of de gordel voldoet aan de strenge eisen die artsen stellen: de monitoring moet veilig, betrouwbaar en accuraat zijn. Als de proeven slagen hoopt Bambi Medical de riem in 2018 op de markt te brengen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.