Ampyx Power, dat met een zweefvliegtuig aan een kabel energie opwekt, gaat een samenwerking aan met E.ON om het systeem te testen.

Afgelopen week werd de samenwerking tussen het Nederlandse Ampyx Power en energiebedrijf E.ON bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat E.ON het windvliegtuig gaat gebruiken in een testveld voor de Atlantische kust van Ierland.
 

Model van de AP3.


De AP3 van Ampyx Power is een onbemand zweefvliegtuig met een spanwijdte van 12 m, dat via een lier is verbonden met een generator. Het toestel ziet er uit als een vliegende catamaran: door twee rompen te gebruiken is er in het midden plek voor de bevestiging van de lierkabel.
 

Het vliegtuig wekt energie op door aan een lier op de wind achtjes te vliegen.


Met behulp van de wind stijgt het vliegtuig op vanaf een platform. Eenmaal op hoogte gaat het een 8-vormig patroon vliegen, wat de meest trekkracht aan de kabel oplevert. De uitrollende kabel brengt een generator in beweging. Dat gaat zo door tot een hoogte van maximaal 450 m, waarna het vliegtuig automatisch overgaat in een duikvlucht en de kabel weer wordt opgerold. De energie die nodig is voor het oprollen is vele malen kleiner dan de opgewekte energie.

De AP3 die Ampyx Power nu aan het bouwen is, levert een vermogen van 250 kW. Op de tekentafel ligt ook al een commerciële uitvoering van 2 MW. Ampyx Power heeft ook een platform ontwikkeld waar vanaf het vliegtuig kan opstijgen.


Vliegende windturbines

De overeenkomst met E.ON houdt in dat het duurzame energiebedrijf de Ampyx Power op zee gaat testen. E.ON is een van de bedrijven die aan de slag willen op het testveld ten westen van het Ierse graafschap Mayo. E.ON wil daarbij onder meer experimenteren met zogeheten vliegende windturbines, installaties die in de lucht zwevend de energie van de wind benutten (lees: ‘Windvliegers steeds dichter bij’). Zo investeerde het bedrijf eerder in de start-up Kite Power Systems.

Vliegers en vliegtuigen hebben als voordeel dat ze vergeleken met een windturbine veel goedkoper zijn om te bouwen. Bovendien benutten ze de windkracht op veel grotere hoogte, waar het vrijwel altijd waait, en harder. Een nadeel is dat het in bedrijf stellen veel meer aandacht vraagt dan een windturbine, die als die eenmaal staat, zijn werk wel doet.

Het is de bedoeling dat de tests ergens volgend jaar gaan beginnen. Die planning hangt onder meer af van het beschikbaar komen van de AP3 en het door E.ON verkrijgen van de vergunningen om daadwerkelijk voor de Ierse kust aan de slag te gaan.
 


Openingsfoto: de AmpyxPower op een platform op zee. Foto Ampyx Power.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.