Vandaag wordt in Delft het RoboHouse officieel geopend. Dit is een testcentrum waar bedrijven op een laagdrempelige manier in aanraking kunnen komen met roboticaoplossingen. Voor ontwikkelaars is er een werkplaats en worden er cursussen aangeboden.

RoboHouse zit in een gebouw op de campus van de Technische Universiteit Delft. Het openbare testcentrum komt voort uit een gevoel dat breed leeft onder bedrijven. Veel ondernemers hebben sterk het vermoeden winst te kunnen boeken door onderdelen van hun bedrijfsproces te automatiseren, maar ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen.

‘Zo’n bedrijf kan bij ons langskomen om te zien wat er allemaal bestaat op roboticagebied. Vervolgens helpen wij om te identificeren waar repetitieve taken zitten die je zou kunnen robotiseren. Ten slotte bepalen we samen de technische haalbaarheid van de robotoplossing’, vertelt Jaimy Siebel, oprichter en algemeen manager van RoboHouse.
 

Deze installatie bij de ingang van het RoboHouse neemt een foto van een bezoeker en vergelijkt die vervolgens met eerder genomen kiekjes van mensen. De foto wordt door algoritmes geanalyseerd op bepaalde kenmerken en op basis daarvan wordt de nieuw genomen foto op het plafond geprojecteerd, vlakbij mensen die op de bezoeker lijken.


Lid worden

Ontwikkelaars - zeg maar de programmeurs van robots - kunnen lid worden van RoboHouse en voor een maandelijks bedrag van 99 euro gebruikmaken van de robotfaciliteiten en de werkplaats. Daarnaast biedt RoboHouse cursussen aan die voor elke doelgroep betaalbaar worden gehouden.

‘Dat zijn heel praktisch toepasbare cursussen, waarin je bijvoorbeeld leert om een sensor aan een neuraal netwerk te koppelen. Of je leert hoe je een robotarm programmeert in een robotbesturingssysteem. Er zijn niet veel plekken waar je dat snel kunt leren’, vertelt Siebel.
 

Deelnemers aan een cursus bij het testcentrum RoboHouse leren in een paar uur hoe ze een eenvoudige robot zo kunnen programmeren dat hij autonoom een route langs gekleurde kegels kan afleggen.


Kruisbestuiving

Het RoboHouse is een initiatief van de TU Delft, TNO, InnovationQuarter, RoboValley en de bedrijven Festo en ABB. Daarnaast doen er nog andere partners mee uit de hoek van de automatisering, robotica en machine vision. Het centrum heeft geen winstoogmerk en pusht geen producten van bepaalde bedrijven.

Bij RoboHouse komen bedrijven die met een vraag zitten in aanraking met robotspecialisten en programmeurs. De hoop is dat tussen die groepen kruisbestuiving ontstaat. Het centrum wil nadrukkelijk alleen een rol spelen in het voortraject van de robotisering van bedrijven. Siebel: ‘We zijn geen integrator die een kant-en-klaar eindproduct aflevert, maar zetten een organisatie op het juiste spoor. Daar is duidelijk behoefte aan.’
 Openingsbeeld Demonstratie van een systeem dat in virtual reality de gebruiker force feedback geeft. Als die een virtueel ei oppakt, voelen zijn vingers een tegenkracht. Beeldmateriaal RoboHouse

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.