De ruwbouw voor een testtoren voor liften in het Zuid-Duitse Rottweil staat. Liftenbouwer ThyssenKrupp gaat in de uiteindelijk 246 m hoge toren verschillende types liften testen en nieuwe liftconcepten ontwikkelen. De toren krijgt daarnaast een uitkijkpunt, dat meer toeristen naar de stad moet lokken.

De toren is nu 232 m hoog en werd gebouwd in krap tien maanden, zo meldt de liftenbouwer (Duits). De komende weken werken de bouwers aan de constructies die de toren afdekken. Vanaf half augustus start dan de bouw van het binnenwerk. Als laatste start in maart 2016 de bouw van de opvallende façade, die de toren het aanzicht van een soort kurkentrekker zal geven. Eind 2016 moet alles klaar zijn en kan het bouwwerk gebruikt worden. Het uitzichtpunt op de top moet de hoogste (publiek toegankelijke) plek van Duitsland worden.

Nieuwe liftconcepten

De testtoren krijgt twaalf schachten, waarvan er drie worden ingericht voor het testen van het MULTI-systeem, door ThyssenKrupp bedacht en momenteel in de prototype-fase. Dit MULTI-systeem is zo ontworpen dat er geen kabels meer nodig zijn. Er kunnen per schacht dus meerdere liftcabines lopen, wat de capaciteit voor het vervoeren van mensen aanzienlijk verhoogt. Helemaal futuristisch is het idee om karretjes niet alleen verticaal, maar ook horizontaal te laten lopen. Dat zou de ontwerpers van hoge gebouwen veel meer vrijheid geven om ook in de breedterichting te ontwerpen. Ook speelt ThyssenKrupp met het idee om magnetische levitatie in liften toe te passen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.