SpaceX heeft donderdag een stap gezet in de richting van een terugkeer naar de Maan. De testvlucht van de SpaceX Starship eindigde echter in een ontploffing.
De lancering stond aanvankelijk voor maandag gepland. Toen moest die op het laatste moment worden afgelast, vanwege een bevroren drukventiel. Donderdag slaagde de lancering wel, maar na twee minuten eindigde de vlucht in een explosie, nadat de boosterraket niet zoals gepland van de capsule leek te zijn losgekomen. Er was niemand aan boord van de raket.
Musk: leerzame ervaring
Binnen enkele maanden volgt een nieuwe lancering, meldde SpaceX-topman Musk kort na de explosie op Twitter. Hij voegde eraan toe dat het een leerzame ervaring was geweest en feliciteerde zijn team met de opwindende test.
Naar de lancering werd binnen de ruimtevaartwereld al tijden reikhalzend uitgekeken. Het volledig herbruikbare karakter van de Starship wordt gezien als revolutionair: de raket is in theorie de eerste die kan landen op de maan, op Mars of op een ander hemellichaam om vervolgens ook weer te kunnen opstijgen om naar de aarde terug te keren.
Livestream
De vlucht was hier live te volgen.
Onbemande testvlucht
De kosten van ruimtemissies vallen een stuk lager uit als het inderdaad lukt om de raketten te hergebruiken. De maan en Mars komen dan ineens een stuk dichterbij. Musk droomt daarbij zelfs van een basis op Mars 'en verder', zoals SpaceX maandag meldt in een persbericht.
Starship kan tot 150 ton aan vracht vervoeren, maar ook mensen. De testvlucht van dond\erdag was evenwel nog onbemand. Bovendien zou SpaceX bij de testvlucht nog niet proberen om de zeventig meter hoge Super Heavy-boosterraket verticaal te laten landen: die had enkele minuten na de lancering in de Golf van Mexico moeten landen.
Boosterraket
De boosterraket werd aangedreven door liefst 33 door SpaceX zelf ontwikkelde Raptor-raketmotoren die tegelijk worden ontstoken. Bij elkaar hebben die naar verwachting een stuwkracht van circa zeventig meganewton, tien keer meer dan de Saturnus 1 waarmee eind jaren vijftig het Apolloprogramma begon.
De Raptor-motoren zijn vloeibarebrandstofmotoren van elk meer dan drie meter hoog, met een diameter van 1,3 meter. Ze worden gevoed door een mengsel van methaan en vloeibare zuurstof.
Speciaal gebouwde lanceertoren
De vijftig meter hoge Starship-capsule, zo was de bedoeling, had een bijna volledig rondje om de aarde moeten vliegen, om na anderhalf uur in de Grote Oceaan nabij Hawaii te eindigen. Deze capsule zou later plaats bieden aan tientallen reizigers, is het idee.
Vanwege de enorme hoogte van de raket (120 meter, bij een diameter van negen meter) maakte SpaceX gebruik van een speciaal gebouwde lanceertoren van 146 meter hoog. Die staat opgesteld op een eigen basis van SpaceX in de Amerikaanse staat Texas.
Beeld: SpaceX
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.