Eureka

Of leveranciers van kwaliteitswijnen het systeem gaan omarmen, is nog de vraag, maar een Italiaanse start-up bedacht een wijntap een kunststof zak met wijn in moet.

Dat een paar glazen rode wijn per dag gezond zouden zijn, werd onlangs wetenschappelijk ontkracht. De wijnliefhebber moet het nu doen met af en toe een glaasje. Daarmee wordt het nóg belangrijker om een geopende fles wijn een tijdje goed te houden. De start-up Albicchiere uit de Italiaanse wijnregio Umbrië introduceert eind februari via crowdfunding een dispensersysteem dat hierbij moet helpen.
 

Tot zes maanden houdbaar

Albicchiere neemt een gewaagde stap door af te rekenen met de klassieke glazen wijnfles. Het bedrijf borduurt met de Smart Wine Dispenser voort op de opkomst van bag-in-box-wijnen, die worden geleverd in een kunststof zak in een kartonnen doos. Het is niet erg romantisch vergeleken met een mooie fles ontkurken, maar de wijn is wel veel langer houdbaar; volgens de fabrikant tot zes maanden. Tijdens het wijntappen slinkt de flexibele zak, waardoor er geen zuurstof bij de wijn komt. 

Leveranciers van kwaliteitswijnen wagen zich er echter nog niet aan. Toch wil Albicchiere hen verleiden om hun wijnen te gaan leveren in hun Smart Wine Bag. Zo’n zak kan de koper dan plaatsen in de bijbehorende Smart Wine Dispenser, die de wijn via een tag op de zak herkent en meteen koelt tot de juiste serveertemperatuur. Het display op de dispenser laat het etiket van de wijn zien en de gebruiker kan zoveel of weinig wijn tappen als hij maar wil. De wijnzak is binnen enkele seconden te vervangen door een andere.
 

Virtuele wijnkelder

Het is ook mogelijk om een geopende wijnfles over te gieten in een Smart Wine Bag. Via de bijbehorende app kun je een virtuele wijnkelder opbouwen en – door de wijnzak te verwisselen – steeds een andere wijn proeven.

De app kan je ook vertellen welke wijn past bij bepaalde muziek of sfeer. Hij werkt via spraakbediening in samenwerking met Amazon ­Alexa, Google Home of Apple Siri. Een bijbehorende accu maakt het ook mogelijk om de Smart Wine Dispenser mee te nemen op een picknick.

Een bijkomend voordeel van een zak boven een glazen fles is een gewichtsbesparing van gemiddeld 0,5 kilogram, wat overeenkomt met 40 procent minder transportkosten en CO2-uitstoot. Vanwege de gelaagde opbouw uit verschillende materialen is de wijnzak echter moeilijk te recyclen.

Tekst: Paul Schilperoord, beeld: Albicchiere

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.