De time-laps laat zien hoe de testdijk met damwand bij Eemdijk is bezweken. Wat er heel sterk uitziet, blijkt uiteindelijk compleet onderuit te gaan.

Read this article in English

Al dat gedoe met dijkversterking, dijkverbreding en meer van dat, we staan er lang niet altijd bij stil waar dat voor nodig is. Tot een proef als deze bij de Eemdijk weer eens laat zien: wat er op het eerste gezicht oersterk uitziet blijkt toch te kunnen bezwijken. Het bezwijken gebeurde afgelopen zaterdag.

Nu werd de dijk ook wel heel zwaar op de proef gesteld. Aan de ene kant stond het water bijna tot de kruin. Aan de kant die ook op de time-lapse is te zien, was een sloot gegraven, wat de dijk minder stabiel maakt. Er zijn containers bovenop gezet, en de dijk zelf is ook nog eens verzadigd met water.

De proef was bedoeld om meer te leren over de manier waarop een damwand in de dijk sterkte toevoegt (lees ook 'Bezwijkproef van dijk met damwand succesvol uitgevoerd'). De beste manier om die kennis op te doen is door zo'n dijk met damwand te laten bezwijken. Je weet dan namelijk ook wat er nodig is om dat te voorkomen.

De bezwijkproef gebeurde in het kader van het dijken-innovatieprogramma van Rijkswaterstaat, dat ook deze time-lapse produceerde.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.