Antivirussoftware-bedrijf Kaspersky Lab wil met een nieuwe website een beeld geven van de wereld in 2050. De nabije toekomst blijkt soms toch onvoorstelbaar vreemd en ver weg.

33 jaar. Zo lang duurt het voordat het 2050 is. Dat lijkt om de hoek, maar bedenkt u zich eens hoe ver we de afgelopen 33 jaar zijn gekomen. De technologie is blijvend veranderd, en daarmee zijn onze levens dat ook.

Internetbeveiliger Kaspersky Lab wil de toekomst dichterbij brengen met zijn nieuwe website Earth 2050. Het project is een samenwerking tussen bedrijven, futuristen, wetenschappers en kunstenaars en geeft een visie van de wereld over een paar decennia. Tenminste, hoe die eruit zou kúnnen zien.

Op de website kies je via een wereldbol de stad naar keuze uit, waar je vervolgens een beeld krijgt van het leven daar. Via een tijdlijn zie je zelfs geleidelijk veranderingen plaatsvinden. Nieuwe gebouwen en technieken die in 2030 nog niet, maar tien jaar later plotseling wél realiteit zijn geworden.

Niet alle steden hebben op dit moment evenveel 'content', achtergrondverhalen die nieuw trends beschrijven. Maar omdat iedereen zich kan aanmelden om mee te doen en ideeën aan te dragen, hoopt Kaspersky waarschijnlijk dat de website uiteindelijk een wereldbol vol stedelijke voorspellingen laat zien.
 

Warm Siberië

Een greep uit de opvallende en soms verontrustende voorspellingen: Siberië zal door de opwarming van de aarde, die vooral in het arctische gebied snel gaat, een groen landschap worden met veel mogelijkheden voor landbouw. Helaas zal de infrastructuur regelmatig verwoest worden door overstromingen.

Uit Lissabon komt het idee dat computers straks (deels) ongewenst zullen zijn. Gebieden zoals cafés of parken zonder digitale apparaten zullen rustplekken zijn in een constant verbonden wereld. Dergelijke plekken zijn wellicht bittere noodzaak, want de surveillance-mogelijkheden zullen volgens de kenners nog veel extremer worden. Straks luistert er overal waar je bent een apparaat mee. Voor het gemak, maar misschien ook om mensen in de gaten te houden.
 

Cyberdrugs

Uit Amsterdam komt het verregaande idee van een 'digitale drug', als alternatief voor het huidige soft- en harddrugsgebruik in de Nederlandse hoofdstad. Als mensen straks externe 'zintuigen' krijgen, in de vorm van digitale, cybernetische toevoegingen, dan is het ook mogelijk om die zintuigen te beïnvloeden met behulp van digitale drugs. Een veiligere, controleerbare manier van geestverruiming.

Zoals altijd moeten we de toekomstvoorspellingen met een korreltje zout nemen. De bron van een voorspelling is op de site bovendien niet altijd helder. Maar de beschreven visies prikkelen wel, en dankzij de 360 graden-visualisaties groeit je besef van de toekomst: dezelfde steden met nieuwe gebouwen, voertuigen en technologie. Deze voorspellingen springen er bovendien uit doordat het niet allemaal positief is; de negatieve gevolgen van klimaatverandering en constante digitale aanwezigheid worden ook duidelijk.

Bekijk zelf de website Earth 2050.
 

Beeld: Kaspersky

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.