Een standaardreddingsvest werkt verre van optimaal, zegt Switlik Survival Products. Het Amerikaanse bedrijf beweert met de Evolution UA-80 een veel beter alternatief te hebben ontwikkeld. 

Het UA-80-vest komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is oorspronkelijk ontworpen voor piloten van gevechtsvliegtuigen.

Een conventioneel reddingsvest zit vanwege de opblaasbare kraag namelijk in de weg als de piloot een vlieghelm draagt. Bij de UA-80 ligt het opblaasbare gedeelte daarom onder de armen – en dat werkt eigenlijk beter.


Cilinder met gecomprimeerde lucht

In gewone toestand ziet de Evolution UA-80 eruit als een normaal vest dat over het vliegpak wordt gedragen. Komt de drager in het water terecht, dan kan het vest worden opgeblazen door aan een hendel te trekken.

Een cilinder met gecomprimeerde lucht blaast een U-vormige boei op die onder de armen ligt zodat de drager erin kan hangen. 
 


36 kilogram drijfvermogen

Hierdoor wordt hij, met het gezicht omhoog gericht, hoger uit het water getild dan met een conventioneel reddingsvest. Het opgeblazen vest heeft ongeveer 36 kilogram aan drijfvermogen. 

De Evolution UA-80 geeft in opgeblazen toestand meer bewegingsvrijheid dan een conventioneel reddingsvest, wat het makkelijker maakt om te zwemmen. Het opblaasbare gedeelte heeft een buitenste laag die slijtage-, vuur- en lekbestendig is.

En tenslotte, niet geheel onbelangrijk, reflecterende stickers, een lamp voor zichtbaarheid in het donker en een hendel om de persoon aan zijn vest uit het water te trekken.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Switlik

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.