Wil een sporter een topprestatie neerzetten dan is het van belang dat het lichaam niet oververhit raakt. Daarom gooien sporters vaak water over hun hoofd als het te heet wordt. Dat kan beter en beheerster, dacht sportkledingfabrikant Nike. Het bedrijf ontwikkelde een koelmuts die het hoofd van alle kanten verkoeling biedt.

De muts van Nike is zo ontworpen dat hij belangrijkste delen van het hoofd koelt: het voorhoofd, de slapen en de nek. Het hoofddeksel is van sponsachtig materiaal dat water vasthoudt. De koelmuts is eenvoudig in gebruik: bewaar hem in de koelkast en gebruik hem zodra dat gewenst is.
 

Uitdaging voor ontwerpers

De grootste uitdaging voor de ontwerpers zat hem erin om de juiste snelheid van koelen te vinden. Bij te langzaam koelen voelt de sporter niets en is er geen effect; bij te snel koelen krijgt de gebruiker een stekende hoofdpijn – iets dat ook voorkomt als je te snel een ijsje eet.
 

Sneller herstellen

Tienkamper Ashton Eaton was vanaf het begin bij de ontwikkeling van de muts betrokken. ‘Ashton benaderde ons met de vraag hoe hij koel kon blijven bij de korte, explosieve nummers als hoogspringen en polsstokhoogspringen. Hij wilde sneller herstellen na elke poging’, aldus Sandy Bodecker van Nike. Er is namelijk een direct verband tussen opwarmen en de afname van sportieve prestaties. Door de warmte af te voeren uit het lichaam, houd je de spieren in een toestand die optimaal is voor presteren.

De muts, vooralsnog zonder hippe naam, is een prototype. Nike gaat het ding de komende tijd perfectioneren. Daarbij zal elke iteratie worden getest door tienkamp-kampioen Eaton. Die hoopt de geoptimaliseerde versie van de koelmuts te kunnen gebruiken tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Illustraties: Nike

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.