EUREKA

De Eco Cycle is een toren die dienstdoet als fietsenstalling. De constructie, die zowel boven als onder de grond is te plaatsen, kan veel fietsen opslaan met weinig ruimtebeslag.

Het is een bekend probleem in alle stadscentra en bij alle grote stations in Nederland: fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Ze staan met honderden bij elkaar in en ook naast fietsenrekken, omdat die vaak te weinig capaciteit hebben. De Eco Cycle vormt een oplossing voor de veilige massaopslag van fietsen op een klein grondoppervlak. Het concept komt uit Japan en is onlangs voor het eerst in Europa geïnstalleerd, in Londen.

De Eco Cycle is een ronde toren met een diameter van 8,15 m die zowel boven- als ondergronds is te plaatsen. Ondergrondse installatie is met name interessant voor plaatsing onder nieuwbouw van kantoren en appartementen. De standaarduitvoering met een capaciteit van 204 fietsen heeft een hoogte van 11,65 m. Ook bestaat er een kleine uitvoering voor 58 fietsen.

Dit laatste model is in Londen geïnstalleerd als demonstratiemodel.

De gebruiker biedt zijn fiets aan voor stalling door deze in een gleuf bij de hoofdingang van de Eco Cycle te plaatsen en zijn toegangspas te scannen. Twee schuifdeuren gaan open en een robotarm pakt de fiets aan  het voorwiel vast en tilt deze iets op, zodat de fiets rollend op het achterwiel de lift in rijdt. De lift zit in het midden van de ronde toren. Hij kan op en neer en om zijn eigen as draaien om zich recht voor alle opbergvakken te kunnen positioneren.

De opbergvakken bevinden zich rondom de wand van de toren en bestaan simpelweg uit een eenvoudige stalen gleuf als fietsenhouder. Om een fiets op te bergen beweegt de lift naar het eerstvolgende beschikbare  opbergvak. De fiets wordt voor de gleuf gepositioneerd en een robotarm duwt de fiets naar binnen. De fiets eruit halen gaat precies omgekeerd en duurt slechts 13 s.

 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.