Trumpf heeft het productieproces van zijn machines, oftewel de reële wereld, integraal gekoppeld aan de virtuele wereld. Zo is het productieproces voor het bedienend personeel via het beeldscherm volledig toegankelijk gemaakt door het compleet en realtime te visualiseren. Programma’s met bedieningsopties zitten in de Trumpf-cloud.

‘Alle producten zijn goed, dus jij moet beter zijn’, is het Leitmotiv van dr.-Ing. Heinz-Jürgen Prokop, bestuurslid bij Trumpf Werkzeugmaschinen. Beter zijn is vooral nodig om de concurrentie uit China het hoofd te bieden, waar in de Optic Valley in Wuhan sterk in hightech wordt geïnvesteerd. Met de digitalisering à la Industrie 4.0 lukt het Trumpf zijn producten en services meerwaarde te geven, met een groeicijfer van gemiddeld 14 % per jaar als resultaat.

Een voorbeeld is het gebruik van restmetaal voor kleinere onderdelen, zodat er minder afval verloren gaat. De camera projecteert de maakinstructies voor het onderdeel, die via het aanraakscherm worden ingevoerd op de staalsheet. Man en machine kiezen ‘samen’ de optimale locatie; de lasersnijder doet vervolgens zijn werk. Opdrachten zijn met het scherm ook aan te passen, zoals aantallen, volgorde, specificaties enzovoorts. Dat maakt het systeem flexibel en klantvriendelijk.

Een ander voorbeeld van man-machine-interactie is de MagicShoe, een smart device met WLAN-connectie waarmee de medewerker vanaf elke positie de machine opdrachten kan geven en zo meer bewegingsvrijheid heeft. De bediening gaat via vastgelegde voetbewegingen.

Trumpf heeft al zijn machineonderdelen voorzien van sensoren, die data leveren over diens toestand. Zo kan Trumpf op afstand volgen of onderhoud of reparatie nodig is. Verder kunnen ingenieurs elkaar online instructies geven, waarbij ze dezelfde data zien. Trumpf wil zijn machines wereldwijd aan één centraal servicepunt koppelen, om met preventief onderhoud een snellere en betere service te kunnen aanbieden. Volgens de Duitse Smart Industry-deskundige prof.dr. Detlev Zühlke is Trumpf een van de koplopers van de introductie van de slimme fabriek 4.0.  

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.