Er zijn nog twee teams over in de race om als eerste een alleskunnende medische thuistestkit te bouwen. Die kit moet dertien ziektes kunnen vaststellen en cruciale lichaamsfuncties kunnen monitoren. Degene die wint krijgt de Tricorder-Xprize van tien miljoen dollar.

De twee strijdende teams zijn de Taiwanese Dynamical Biomarkers Group en het Amerikaanse Final Frontier Medical Devices, zo heeft de organisatie van de XPRIZE gisteren bekend gemaakt. De prijs draagt de naam Tricorder, die verwijst naar het apparaat dat in de serie Star Trek werd gebruikt om de gezondheid van de bemanning te meten. Aanvankelijk waren er tien finalisten; de organisatie heeft nu twee definitieve eindkandidaten gekozen.


Dynamical Biomarkers

 

 

De thuistestkit van Dynamical Biomarkers Group beschikt over een miniatuur ECG-hartmonitor, een kleine draadloze bloeddrukmeter, en een thermometer om de vitale functies van het lichaam te monitoren. De bijbehorende app voert de gebruikers langs een aantal vragen over symptomen en andere medische informatie, en wijst aan wanneer en hoe apparaten uit de kit te gebruiken. De kit is verder uitgerust met apparaatjes om bloed, urine en adem te testen. Mogelijk zijn onder andere:

  • Bloed testen op bijvoorbeeld diabetes en bloedarmoede.
  • Oor testen op infecties: een miniatuur otoscoop neemt foto’s van het oor, die gaan vervolgens via de cloud naar een algoritme dat eventuele infecties vaststelt. Dat gebeurt met een nauwkeurigheid van 85% vergeleken met de standaard test op oorinfecties.
  • Test op huidkanker: een adapter op de smartphone neemt foto’s van moedervlekken en huidaandoeningen, die vervolgens ook naar de cloud gaan. Het algoritme heeft een nauwkeurigheid van 90% vergeleken met de standaardprocedures.


Final Frontier

 

 

De thuistestkit van Final Frontier heeft min of meer dezelfde functies, zij het met hier en daar wat verschillen. Zo beschikt hij over een stethoscoop om longontsteking vast te stellen, en een blaaspijp die longziektes kan diagnosticeren. Verder is het apparaat aangesloten op een computersysteem dat beschikt over een grote database van medische gegevens van eerste hulpposten en die gegevens gebruikt om diagnose te stellen.

 

Een van de afvallers was de Vitaliti van Cloud DX. In onze publicatie over Het Beste van 2017 was die opgenomen als voorbeeld van een thuistestkit.

De XPrize is een initiatief van de Amerikaanse ondernemer en onderzoeker Peter Diamandis, en heeft prijzen uitgeloofd op het gebied van ruimtevaart, drinkwater, oceaanverkenning en onderwijs.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.