Veel kunstgrasvelden zijn aan het eind van hun levensduur. In Amsterdam gaat deze maand een fabriek open die oude matten verwerkt, met als doel de onderdelen te recyclen. 

Nederland is het afgelopen anderhalve decennium vol gelegd met kunstgrasvelden. Een mat gaat gemiddeld tien tot twaalf jaar mee en is dan toe aan vervanging. Tot nu toe was er nauwelijks een duurzame oplossing voor het verwerken ervan, zodat er inmiddels een grote berg aan afgedankte kunstgrasmatten is ontstaan. Om deze te helpen opruimen, opent deze maand het bedrijf GBN Artificial Grass Recycling (GBN AGR) de eerste circulaire verwerkingsfabriek voor afgedankt kunstgras.

We kennen in Nederland twee soorten matten, zegt ceo Eric van Roekel van GBN AGR: velden die enkel met zand zijn ingestrooid en velden met zand en infill. Dia laatste bestaat voornamelijk uit SBR, een rubbergranulaat afkomstig van gerecyclede, oude autobanden.

‘We slaan beide soorten matten apart van elkaar op, om ze vervolgens een voor een door een mattenklopperstraat te halen. Daar halen we alle zand en rubber eruit’, zegt Van Roekel. De matten, elk circa twintig meter lang en twee meter breed, worden vervolgens weer opgerold.
 


Rubbertegels en groene daken

Het opgevangen zand en rubber worden via een natte scheidingstechniek uit elkaar gehaald. Het zand wordt vervolgens gewassen, om alle onzuiverheden eruit te halen. ‘Het zand kan terug in nieuwe sportvelden of worden verwerkt in andere toepassingen’, zegt Van Roekel. ’Het is goed drainerend zand.’

Het rubber wordt gewassen en vervolgens gecertificeerd. Afhankelijk van de kwaliteit van het rubber kan het opnieuw in kunstgrasvelden worden verwerkt of dienen als circulaire grondstof voor nieuwe producten, zoals rubbertegels of dakplaten voor groene daken.

De kunstgrasmatten zelf gaan vervolgens door een shredder. De snippers die overblijven, doorlopen een proces van samenklontering waardoor er een nieuwe, circulaire grondstof ontstaat. ‘Daarvan kunnen nu al onder meer picknicktafels, schuttingen en hectometerpaaltjes worden gemaakt’, zegt Van Roekel.


Naar 100 procent circulair

De gebruikte technieken zijn beproefd, maar het bedrijf gaat de komende jaar nog verder onderzoek doen in samenwerking met een aantal partners, waaronder kunstgrasproducenten Ten Cate, Edel Grass en Sports and Leisure Group. Zo hoopt Van Roekel een manier te vinden om de onder- en de bovenmat van elkaar te scheiden. ‘Dan zouden we een hoogwaardig en een laagwaardig agglomeraat kunnen maken. Uiteindelijk is de ambitie om honderd procent circulair te worden, zodat we niets meer hoeven te storten.’

De nieuwe recyclefabriek voor kunstgras in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.

Afgelopen jaar is GBN AGR al begonnen met het inzamelen van oude velden. Van Roekel verwacht dat er de komende jaren zeker anderhalve miljoen vierkante meter kunstgras zal worden gerecycled. De capaciteit van de nieuwe verwerkingsfabriek in het Amsterdamse havengebied is voldoende om al die velden te verwerken.


Foto's: GBN AGR

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.