Eureka

Banken zijn een crime om te verhuizen. Een Amerikaans koppel bedacht een oplossing. 

Het verhuizen van bankstellen is vaak geen pretje. Zelfs een simpele tweezitter kan al aardig wat zweet opleveren in smalle kronkelige ­trappenhuizen en nauwe steegjes. Daarom zijn in de grote steden van Amerika, waar verhuizen aan de orde van de dag is, de stoepen bezaaid met afgedankte banken, zo constateert het Amerikaanse echtpaar ­Mohamed Kamal and Reham Khalifa. ‘Mensen laten liever een nieuwe bank in hun nieuwe huis bezorgen’, aldus Kamal. 

Het koppel, dat zelf ook worstelde met hun banken bij verhuizingen, komt nu met een fraaie en handzame oplossing: de zogeheten Elephant in a Box. Deze bank is ­volgens hen in en uit elkaar te vouwen en zonder ­gereedschap binnen vijf minuten gebruiksklaar te maken.
 

Honingraatstructuur

Het opzetten – of comprimeren – van de bank, die onlangs is gelanceerd via Kickstarter, lijkt inderdaad een fluitje van een cent. Door de zijkanten als een harmonica uit elkaar te trekken, verrijzen de rugleuning en het zitvlak. Na het uit elkaar trekken van de zijkanten plaats je hier twee afstandhouders tussen. Daarna bedek je zitvlak en rugleuning met een beschermhoes waarop ­kussens kunnen liggen. 

Elephant in a Box
De tweezitsbank Elephant in a Box is op te vouwen tot een pakketje van 70 bij 98 bij 46 centimeter.

Rugleuning en zitvlak bestaan uit een comprimeerbare, lichte honingraatstructuur van cellulose; een bouwtechniek die volgens de ontwerpers ook is terug te vinden in raketten, vliegtuigen en auto’s. De aaneengeschakelde zeshoeken van het zitvlak kunnen tot vierhonderd maal hun eigen ­gewicht dragen, wat neerkomt op ruim 800 kilogram, zo blijkt uit tests van het Martin Trust Center van MIT. 

De Elephant in a Box weegt 45 kg en meet op­gevouwen 70 bij 98 bij 46 centimeter. Uitgeklapt zijn de afmetingen 222 bij 97,5 bij 91,5 centimeter. De geschatte levensduur is ruim tien jaar. De ­adviesprijs bedraagt 890 dollar.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.