Met sociale data uit apps als Twitter, Facebook en Instagram krijg je een beter beeld van de mensenmassa's in steden. Daarmee kan je bijvoorbeeld leren of het te druk is op een evenement. Maar je leert net zo goed wat mensen in een wijk het liefst doen of waar men behoefte aan heeft.

SocialGlass is een project van de TU Delft en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies. Al een paar jaar werken ze aan een algoritme dat de taal uit sociale media kan omzetten naar een kaart met informatie over wat mensen zeggen en op welke locatie. Is het bijvoorbeeld te druk op de Dam? Het programma vertelt het je aan de hand van de tweets die mensen sturen over die locatie.

Het kan stadsplanners en diensten zoals ambulance of politie helpen om effectiever te werken. Zij checken de interactieve kaar van SocialGlass en zien bijvoorbeeld waar iets gebeurt of waar mensen veel klagen. Op die manier hoeven ze niet meer in het duister te tasten over de wensen van de bezoekers en bewoners van de stad.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.