Een Uber-chauffeur die flink te hard rijdt of steeds op zijn smartphone zit te gluren moet straks verleden tijd zijn. Het autodeelbedrijf Uber wil namelijk sensoren in de smartphone van de chauffeur gaan gebruiken om diens rijgedrag te monitoren. Krijgt een bepaalde chauffeur veel slechte ratings, dan is die daarop aan te spreken, met de ondersteuning van objectieve data.

Het autodeelbedrijf heeft de eerste proeven hiermee al gedaan, zo maakte het bekend in een blog. Het draait een pilotproject waarbij de data van sensoren in de smartphones van chauffeurs worden verzameld. Zo geeft de gyrometer informatie over kleine abrupte bewegingen en laat de accelerometer zien hoe vaak de chauffeur optrekt en stop. Uit GPS-data volgt ten slotte de snelheid waarmee de auto rijdt.

Feedback

Uber werkt met een rating-systeem: klanten van Uber geven na een ritje feedback over de chauffeur en andersom. Op die manier komt na verloop van tijd bovendrijven welke chauffeurs regelmatig onbesuisd rijden. De feedback van de passagier (ofwel de klant van Uber) over de chauffeur kan nu dus worden ondersteund door objectieve, gemeten waarden.

Veiligheid

Binnenkort hoopt Uber met deze technologie de veiligheid van de gebruikers te kunnen vergroten, zo schrijft het bedrijf in de blog:

Als bijvoorbeeld blijkt dat een chauffeur voortdurend met zijn telefoon zit te spelen, dan kunnen we hem een telefoonhouder aanbieden. Of we kunnen uit de data afleiden dat het ritje van stad A naar stad B gemiddeld 50 minuten duurt. Wanneer een chauffeur dan veel sneller gaat op dat stuk, kunnen we hem vragen het iets rustiger aan te doen.

Big Uber is watching

Klinkt dit wellicht een beetje als Big Uber is watching you? Welnu, het is niet voor het eerst dat een bedrijf het rijgedrag van mensen wil meten met een smartphone. Sinds 2014 is in Groot-Brittannië de verzekeraar Drivology actief. Klanten draaien een app op hun telefoon tijdens het autorijden en gebaseerd op het gemeten rijgedrag kan de verzekeraar de premie voor de autoverzekering aanpassen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.