Nadat een voetganger door een autonome taxi is overreden heeft Uber al zijn experimenten stopgezet, zo berichten Amerikaanse media, waaronder de New York Times. Het is voor het eerst dat een autonoom voertuig een voetganger dood rijdt.

Het ongeluk gebeurde in de stad Tempe, een voorstad van Phoenix. Volgens een verklaring van de politie reed de Uber-taxi in zijn zelfrijdende modus onder supervisie van een bestuurder, toen de auto een vrouw raakte die de weg overstak buiten het zebrapad. Het ongeluk zou afgelopen nacht zijn gebeurd.

Vanwege het ongeluk heeft Uber al zijn experimenten met autonome taxi’s in de steden Tempe, Pittsburgh, San Francisco en Toronto stilgelegd.

Update: Er zijn meer details bekendgemaakt over het ongeluk.

De politie van Tempe heeft de videobeelden van de auto bestudeerd en daaruit blijkt dat de vrouw heel plotseling vanaf de stoep de weg opliep, zo meldt de San Francisco Chronicle. De Uber-medewerker achter het stuur beschrijft het als 'in een flits'. Waarschijnlijk had ook een menselijke bestuurder in een gewone auto niet meer op tijd kunnen remmen. Wel blijkt uit de eerste resultaten van het politieonderzoek dat de autonome Volvo XC90 van Uber helemaal niet heeft geremd. De wagen reed 38 mijl/h (61 km/h).

Wat er precies is gebeurd en of de autonome auto anders had  moeten reageren, is onderwerp van een onderzoek door de politie van Tempe, de National Transportation Safety Board en de National Highway Traffic Safety Administration. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de Uber-auto niets te verwijten valt. Mocht uit verder onderzoek het tegendeel blijken, dan kon wel eens een juridische strijd ontbranden. Wordt dan de 'bestuurder' van de autonome Uber-auto aangeklaagd? Of zelfs de auto zelf (en dus het bedrijf Uber)? Dat laatste zou een novum zijn en juridisch onontgonnen terrein.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.