column

Van een 3D-printer kun je ook iets heel anders maken. Zeker wanneer je hem eerst als 3D-printer gebruikt, schrijft columnist Rolf Hut.

Maak van de Tower Bridge een hotel. Of verbouw een garage tot café. Op het internet circuleren geweldige instructies om van een bestaande Lego-sets totaal andere dingen te maken. Ik bewonder de bedenkers: ze zien een bestaand object, en herkennen daar dan een ander object in.

De Wageningse promovendus Sander Baas en onderzoeker Vittorio Saggiomo moeten een soortgelijke gedachte hebben gehad toen ze naar hun 3D-printer keken. ‘Hmm, de staven die de printkop vasthouden, lijken wel op de houder van onze infuuspompen. De stappenmotor die de printkop beweegt, is dezelfde die de spuit induwt...”.

Infuuspompen kennen de meeste mensen uit het ziekenhuis: het is zo’n apparaat dat automatisch heel langzaam een spuit in kan duwen, om via een infuus een vloeistof aan een patiënt toe te dienen.

Behalve in ziekenhuizen worden ze ook gebruikt in laboratoria, voor onderzoek. Vittorio perst ermee gecontroleerd vloeistof door microstructuren. Microstructuren die hij fabriceert met een 3D-printer.

Het kwartje moet zijn gevallen zijn toen de 3D-printer en de infuuspomp naast elkaar stonden. Kunnen we van de onderdelen van een standaard Ender 3 zo’n pomp maken? De kosten van een 3D-printer zijn vele malen lager dan die van een infuuspomp, dus als dat lukt zou dat geweldig zijn.

Na veel puzzelen bleek het antwoord: nee. De 3D-printer heeft veel, maar niet alle onderdelen die nodig zijn om een infuuspomp te maken.

En toen hadden Sander en Vittorio een, in mijn ogen, briljante ingeving: de onderdelen die ontbraken, konden ze toch printen!

Een stappenmotor of sterke aluminiumstaaf print je niet zomaar. Ook de elektronica om die motoren aan te sturen print je niet even zelf. Maar houdertjes voor de spuiten bijvoorbeeld wel.

Dus om een nieuwe injectiespuitpomp te maken, kochten Sander en Vittorio een goedkope 3D-printer, zette die in elkaar en lieten die de benodigde onderdelen printen.

Vervolgens haalden ze de printer uit elkaar en maakten met hun nu complete set aan onderdelen de infuuspomp.

3D-printers worden door schaalvoordelen steeds goedkoper. Sander en Vittorio hebben daarvan heel slim gebruikgemaakt.

De instructies om er zelf een te bouwen hebben ze vrijelijk gedeeld zodat iedereen met behoefte aan injfuuspompen deze nu zelf kunnen maken. Daarmee helpen ze andere onderzoekers, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen die geen budget voor duurdere pompen hebben.

Ik ben benieuwd wat er verder nog van een 3D-printer gemaakt kan worden wanneer je hem eerst even als 3D-printer gebruikt. 


Tekst: Rolf Hut, universitair docent TU Delft, maker, spreker en schrijver
Foto: Depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.