Eureka

Het woord ‘buitenhuis’ heeft een andere betekenis gekregen met de komst van Anna Stay. Dit houten natuurhuisje kan zich openen en buiten zo naar binnen brengen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Het begon allemaal met het tuinhuis dat Caspar Schols voor zijn moeder bouwde om dichter bij de natuur te kunnen leven. Schols, die altijd al graag hutten bouwde, was net afgestudeerd in de natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en volgde de vooropleiding van de Gerrit Rietveldacademie. 

Het huis, dat hij in negen maanden bouwde, werd opgepikt door diverse media wereldwijd. Het bestaat uit een houten buitenschil en een glazen binnen­schil die met een slim schuifsysteem verschillende ruimten kunnen vormen met een houten, glazen of open dak. 

Aluminium railsysteem

Het meest innovatieve onderdeel is het aluminium railsysteem met geïntegreerd windlabyrint waarop de schillen schuiven. De ene T-vormige rails grijpt in de andere als een soort zwaluwstaartverbinding, waardoor de wind het huis niet binnen­komt. Het systeem heeft zo min mogelijk wrijving, waardoor een schil van 2500 kilogram met de hand te verschuiven is. 

Het doel van het huis is het herstel van de verbinding met ‘buiten’. Schols: ‘Anna is maar de helft van het ontwerp, de andere helft is de natuur. Anna kan inspireren en ons motiveren om ons te verbinden met en zorg te dragen voor de natuur.’Huisje in de Biesbosch

Sinds het eerste prototype, inmiddels zes jaar geleden, zijn er heel wat aanpassingen ge­komen om het huis klaar te maken voor wereldwijd gebruik. 

Schols: ‘Het huis is steviger, veiliger, beter geïsoleerd met dubbel glas, geheel lokaal te produceren en volledig te demonteren.’ De huisjes worden geleverd in een bouwpakket dat in vijf dagen in elkaar is te zetten.

Inmiddels zijn er tien Anna Stays gebouwd in Nederland, het laatste model staat in de Biesbosch. In 2023 gaan nog eens vijftien in productie.

Het instapmodel zal richting de drie ton kosten, de ‘luxe’ versie nog een stuk meer. De exacte prijs wordt eind deze maand bekend­gemaakt.

Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Jorrit 't Hoen

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.