Het Nederlandse bedrijf G3 Spaces presenteert de UnFold, een uitvouwbare bungalow van 64 vierkante meter. Opgevouwen heeft hij de afmetingen van een container. Daardoor is het gebouw makkelijk te verplaatsen en kan het zodoende overal staan waar de eigenaar wil.

De UnFold moet een niche vullen van mensen die een mobiele, maar toch luxe verblijfplaats willen. Het eerste exemplaar, dat het bedrijf gisteren in Zaandam presenteerde, gaat op een promotietour door Dubai, waar het bijvoorbeeld in de woestijn kan staan.

Bas Redhead, brand manager van G3 Spaces, ziet in zijn uitvouwbare huisje de toekomst. 'Als luxe kantoor of loungeruimte die je overal neer kan zetten is dit ongeëvenaard', vertelde hij tijdens de demonstratie. Het bedrijf spreekt zelf van 'totale mobiliteit' en gebruikt dat als uniek verkoopargument.
 

Toiletten incluis

In de praktijk ziet zo'n UnFold er mooi uit. Een container (6 m lang en 3 m breed) vouwt binnen een paar minuten uit tot een volwaardig huis, inclusief gevel met ruiten en een houten vloer. Van binnen blijkt er zelfs al een gedeeltelijke inrichting te zijn: het demonstratiemodel bevat twee toiletten, een vergaderdeel en een loungegedeelte, met luie stoelen en een salontafel.

 


Vanaf de trailer vouwt het huis zichzelf uit. Het staat op acht steunpoten, vier in het midden en vier aan de randen. De trailer zakt een beetje en wordt vervolgens door een vrachtwagen weggetrokken. Daardoor is er geen kraan meer nodig om het zware geheel (29 ton staal) uit te laden.

Die grote hoeveelheid staal, in combinatie met de ingenieuze constructie van de uitvouwscharnieren, maakt het geheel steviger dan een doorsnee pop-upgebouw of een bouwkeet. Het draagt allemaal bij aan de luxe uitstraling die G3 Spaces wil geven aan de uitvinding.

De woning is niet geheel zelfvoorzienend. Om helemaal 'off-the-grid' te opereren is een extra unit ter grootte van een container nodig. Die levert wi-fi, stroom en andere faciliteiten die nodig zijn voor een comfortabel leven. Met zo'n unit kun je vier dagen lang onafhankelijk leven. De faciliteitencontainer draait op een generator die brandstof vereist, maar ook zonnecellen heeft om extra energie te leveren.

 

Goedkoop wonen

Het aanvankelijke idee voor het uitvouwsysteem kwam van David Martyn van het Britse ingenieursbureau Ten Fold. 'Ik zag een truck op straat rijden en dacht: hoeveel ruimte zou je daarin kwijt kunnen? Na een heleboel rekenen en tekenen kwamen we uiteindelijk op een ruwe versie van wat je hier ziet staan.' Martyn hoopt vooral dat het concept gebruikt kan worden om wonen betaalbaarder te maken voor jongeren. 'Er is zoveel behoefte aan woningen, maar jonge mensen kunnen nauwelijks een huis krijgen. Misschien dat dit een oplossing vormt.' Voorlopig is dat nog niet realistisch; hoewel niemand over concrete kosten wilde spreken, kost de UnFold voorlopig te veel voor particulieren. Op de langere termijn wordt het mogelijk om het gebouw in serie te produceren waardoor de kosten kunnen dalen. Of het dan daadwerkelijk betaalbar wordt valt te bezien.

G3 Spaces richt zich daarom op de zakenwereld. En dan vooral de rijkere zakenwereld. Voor festivals of bouwplaatsen is de uitklapwoning niet praktisch of kostenefficiënt. 'Het grote voordeel is de relatief kleine ruimte die je nodig hebt, en de flexibiliteit bij het neerzetten van het apparaat.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.