Het beste van 2017: zeggen we komend jaar voorgoed gedag tegen onze vertrouwde weilanden vol koeien? Zo ver gaat het nog niet, maar er komen wel twee producten op de markt die het afscheid van de herkauwer dichterbij brengen.

Maatschappelijke impact: 

Het Amerikaanse bedrijf Perfect Day wil halverwege 2017 zijn kweekmelk gaan produceren en verkopen, terwijl het eveneens Amerikaanse Modern Meadows werkt aan kunstleer dat volgens eigen zeggen sterker is dan het natuurproduct. Beide bedrijven gebruiken high-tech om de oeroude koeienindustrie te vervangen.

Dat is nodig, want de herkauwers gelden als grote vervuilers. Het methaangas in hun winden en uitwerpselen is een nog schadelijker broeikasgas dan CO2. Doordat er wereldwijd een miljard koeien zijn tikt dat nogal aan. Rede genoeg om alternatieven te zoeken.

Gist en collageen

De kunstmelk wordt gemaakt door speciaal aangepaste gistcellen, die suiker omzetten in de hoofdbestanddelen van melk: caseïne en lactose. Daardoor ontstaat een drank die niet van de koemelk uit een uier te onderscheiden is.

Het kunstleer gaat nog wat verder in het nabootsen: ze gebruiken echte huidcellen van een koe. Die cellen laten ze vervolgens in een klein fabriekje vermenigvuldigen. Al die huidcellen produceren collageen en dat collageen wordt uiteindelijk een mooi lapje leer. Het precieze proces is geheim, maar volgens het Amerikaanse bedrijf achter de techniek wordt het mogelijk om hiermee leer te maken dat zelfs duurzamer is en prettiger voelt dan een echte koeienhuid.


Volledige overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.