Beeldbuis

We hebben altijd willen vliegen. Toen we eenmaal het vliegtuig hadden uitgevonden, waren we nog niet tevreden: we we wilden zélf vliegen. Vandaar dat we jetpacks zijn gaan bouwen. Een kleine geschiedenis.

Bovenstaande video gaat over een van de nieuwste telgen in een hele reeks levensgevaarlijke machines die het menselijk lichaam zelf het luchtruim helpen kiezen. Wil je vliegen als Iron Man, dan brengt het apparaat dat de Brit Richard Browning bouwde je waarschijnlijk het dichtst in de buurt. Wel graag binnen negen minuten landen, want anders is de brandstof op.

Bovenstaande video maakt goed duidelijk dat het menselijk lichaam niet is gemaakt om te vliegen (wat op zich ook zonder video prima duidelijk was). Browning beschrijft de menselijke reflex om met de benen te gaan schoppen, op het moment dat die geen vaste grond onder de voeten meer voelen. En je kunt je voorstellen dat je met speels gemak al je botten in je lijf breekt als je crasht.

Hoogmoed komt voor de val

Browning heeft zijn apparaat toepasselijk Daedalus genoemd, naar de mythologische uitvinder en vader de onfortuinlijke Icarus. We kunnen alleen maar hopen dat Browning geen zoon heeft die net zo slecht naar de waarschuwingen van zijn vader luistert als Icarus. Maar goed, het Daedalus Flight Pack is dus behoorlijk indrukwekkend. Je kunt er in ieder geval best een leuk showtje mee geven, wat op dit moment ook het meest gebruikte doel van de uitvinding lijkt te zijn

Maar zoals vaak met dit soort uitvindingen, kwamen de eerste modellen tot stand uit een vraag van het leger. Kijk deze maar eens:

Roemenië was eerst!

Overigens is er een Roemeense ontwerper die beweert de eigenlijke uitvinder van de jetpack te zijn, inclusief stemcommando's.

James 'Jet Pack' Bond

Maar waar de jetpack echt furore maakt, is in de zogenaamde populaire cultuur. Sciencefiction vooral, maar ook andere films. Wie kan James Bonds ultieme ontsnapping in de film Thunderball vergeten?

Voor de complete lijst aan modellen verwijzen we u graag naar het vertrouwde Wikipedia. Daar staan alle soorten aandrijvingen, inclusief de nu veel geziene waterjetpacks die u bij een entertainmentcentrum in de buurt zelf kunt besturen:

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.