Eureka

Reddingsboeien behoren tot de standaarduitrusting van elk schip. Een nieuw model is op afstand bestuurbaar. 

Halverwege de negentiende eeuw werd de reddingsboei onderdeel van de standaarduitrusting van veel sloepen en grotere boten. Sindsdien is het klassieke ontwerp van de reddingsboei nauwelijks veranderd.

Het bedrijf Noras Performance brengt daar nu verandering in. Zij hebben de USafe uitgevonden, een elektrisch aangedreven reddingsboei die je op afstand kunt besturen. De hoefijzervormige boei heeft een afmeting van ongeveer 80 x 100 centimeter en weegt dertien kilo. In de uiteinden van de boei zitten twee elektromotortjes.


Snel naar de drenkeling

Het maakt niet uit welke kant van de boei boven komt te liggen, want de motortjes werken apart van elkaar en op eigen kracht. Met een snelheid van vijftien kilometer per uur stuur je de reddingsboei vanaf een boot of kade richting de drenkeling.


Met batterij

De elektrische aandrijving van de USafe werkt op basis van een batterij waarmee de boei een half uur lang kan ‘varen’. De batterij wordt door middel van inductie opgeladen, waarbij gebruik wordt gemaakt van elektromagnetische velden.

De USafe heeft een stabiele verbinding met de afstandsbediening en kan tot een afstand van 450 meter een persoon in nood uit het water redden. Uit testen is echter gebleken dat de U Safe tot twee kilometer afstand vanaf zestien meter boven zeeniveau nog een goede verbinding heeft met de afstandsbediening. De USafe wordt op dit moment in negen verschillende landen verkocht en in 69 landen wereldwijd is de reddingsboei gepatenteerd.

Tekst: Juliska Wijsman

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.