Een Amerikaans bedrijf maakt kippeneiwit zonder dat er een kip aan te pas komt. Met precisiefermentatie kan het alle eigenschappen exact nabootsen. 

Ei, het kroonjuweel van de voedselindustrie, geeft luchtigheid, textuur én is onmisbaar als bindmiddel. Maar de kip is niet langer onmisbaar als producent. Na zeven jaar onderzoek heeft ook het Amerikaanse bedrijf Every Company een ei gelegd, zónder kip. Of liever gezegd, het eiwit van een ei, Every EggWhite, gemaakt met precisiefermentatie.

Het eiwit is niet alleen veganistisch, maar ook vrij van antibiotica en hormonen. Onderzoekers schatten dat het eiwit de CO2-uitstoot van de huidige pluimveehouderijen met de helft kan verminderen. Ook is er drastisch minder landoppervlak nodig voor fermentatie. 

DNA-code

Every Company is niet de eerste die met precisiefermentatie eiwit maakt. Eerder dit jaar onthulde een onderzoeksg­roep van de universiteit van Helsinki de succesvolle productie van ovalbumine, de belangrijkste proteïne in het wit van het ei, met ge­netisch gemodificeerde schimmels. 

Every Company gebruikt de DNA-code van dierlijk eiwit en zet dat om in gist, eencellige schimmels. Het voedt de gist met suikers, en de gist zet de suiker om in eiwit. 


Veganistische macarons

Welke eiwitten het precies produceert, wil Every Company niet prijsgeven, maar waarschijnlijk speelt ovalbumine een belangrijke rol in het recept. Wel is Every Company de eerste die het diervrije eiwit met veel tromgeroffel lanceert.

Daarvoor liet het bedrijf een bekende macarons­bakkerij in San Francisco een aparte lijn met veganistische macarons bakken. Die waren binnen de kortste keren uitverkocht. 


Eigeel, eiwit en eierschaal

Het eiwit kan worden verwerkt in cakes, koekjes, brood, eiwitrepen, plantaardig vlees en pasta. Het bedrijf werkt inmiddels samen met distributeurs die het eiwit wereldwijd kunnen verkopen. 

Every Company werkt ook aan de productie van andere dierlijke eiwitten, om uiteindelijk het hele ei na te maken: inclusief eigeel, eiwit en de eierschaal.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Every Company

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.