Eureka

Zwemmen in open water is niet zonder gevaar. Met het gestroomlijnde zwemvest van de Belgische startup Hexoray kan de gebruiker in geval van nood een airbag activeren. 

In 2019 stierven naar schatting 236.000 mensen de verdrinkings­dood, onder wie getrainde zwemmers. Het dragen van een zwemvest had in sommige gevallen het verschil tussen leven en dood kunnen maken, maar het probleem is dat zwemvesten zijn gemaakt voor gebruik op met name boten - en niet erg geschikt zijn om mee te zwemmen.

Het SwimVest van de Belgische startup Hexoray is juist speciaal ontworpen voor openwaterzwemmers, duikers en snorkelaars om te dragen tijdens het zwemmen. Het bestaat uit een kort hesje van dun, licht neopreen – het materiaal waarvan wetsuits worden gemaakt – dat alleen het bovenste deel van de borst bedekt.Gepatenteerde zwemmersairbag

In geval van nood trekt de zwemmer aan een koord om de gepatenteerde airbag op de borst en rug met een CO2-­patroon op te blazen. Dat patroon zit tussen de schouder­bladen gepositioneerd, waar het weinig weerstand oplevert.

Na verwisseling van het patroon is de airbag herbruikbaar. Het SwimVest weegt een halve kilo.


Klaar voor productie

Het vest is klaar voor productie, al was het beoogde financieringsdoel van bijna veertig­duizend euro op crowdfundingsplatform Kickstarter begin februari nog niet in zicht. Mocht het de komende dagen toch nog lukken de financiering rond te krijgen, dan is het zwemvest naar verwachting in mei 2024 leverbaar, voor 199 euro per stuk.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Hexoray

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.