EUREKA

Ventilatoren in de radiator zorgen dat de kamer sneller opwarmt en de energierekening lager uitpakt.

Verhoog de natuurlijke luchtstroom rond de centrale verwarming, dan gaat opwarmen sneller, terwijl de stookkosten omlaag gaan. Dat is het idee van SpeedComfort, een start-up die de efficiëntie van radiatoren wil verhogen met ventilatoren.

De ventilatoren, die vrijwel geluidloos zouden draaien, zitten in een kastje dat tussen de twee platen van een dubbele plaatradiator is te klemmen. Magneetjes aan de zijkanten van het kastje zorgen voor de bevestiging.

De ventilatoren, die zijn aangesloten op het stopcontact, slaan automatisch aan bij een cv-temperatuur boven 35 °C. Hierdoor wordt er al in een vroeg stadium warme lucht in circulatie gebracht, bovenop de natuurlijke convectie. ‘De ruimte wordt zo sneller opgewarmd, op een gelijkmatige manier’, aldus Pieter vander Ploeg, een van de drie directeuren  van SpeedComfort.

Gevolg is ook dat cv-water niet warmer hoeft te worden dan circa 60 °C, terwijl dat normaliter zo’n 80 °C is. ‘Het rendement van de cv neemt onder meer hierdoor flink toe.’

 

Testrapport

De energie die de ventilatoren gebruiken, is volgens Van der Ploeg verwaarloosbaar klein in vergelijking met de besparing. Die reductie is ten minste 10 % van de jaarlijkse stookkosten en kan oplopen tot 30 %, stelt Van der Ploeg.

Een onafhankelijk testrapport ontbreekt; daarom moet TNO binnenkort het bewijs leveren. Dit is onder meer de reden dat de start-up eind vorige maand een crowdfundingsactie is gestart op Oneplanetcrowd. ‘Daarmee willen we het TNO-onderzoek financieren en investeren in de productie.’

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.