Eureka

Een nieuw verband met een sensor geeft verzorgers een seintje als een incontinente bewoner aan verschoning toe is.

Incontinente bewoners van zorginstellingen moeten op tijd worden verschoond, maar vaak gebeurt dit te laat of juist te vroeg. Het is van buiten ook moeilijk te zien of incontinentieverband toe is aan vervanging.

Een nieuw verband met een sensor van het Deense Abena Healthcare en het Amerikaanse MediSens Wireless moet verzorgers op tijd informeren. Het Abena Nova-verband is voorzien van een print met stroomgeleidende koolstofnanodeeltjes. Een sensor ter grootte van een 2-euromunt zit hieraan vast met een geleidend clipje.

Dit zorgt voor een gesloten circuit met een stroompje waaruit de weerstand van de koolstofprint is te herleiden. Doordat die gevoelig is voor vocht dat erin is gesijpeld, vormt de print een realtime maat voor het totale vochtgehalte van het ­verband.
 

Geen onnodige controles

De data hierover gaan naar de cloud en vandaar naar een app die zorgverleners kunnen raadplegen. ‘Je kunt dan op je telefoon zien of iemand aan verschoning toe is. Of er klinkt een signaal dat het ­zover is’, zegt Frank van Noort, woordvoerder van Abena. ‘Dit bespaart onnodige controles waarbij mensen soms met tilliften uit bed moeten worden getakeld. Of andersom: het voorkomt dat iemand met een vol verband in bed ligt.’

De Abena Nova, die in maart de Nationale Zorginnovatieprijs won, is vorig jaar intensief getest bij instellingen van de landelijke stichting Philadelphia Zorg. Daaruit zijn een paar kleine ideeën voor ver­beteringen gerold. ‘De gebruiks­interface van de app is aan­gepast en de clip zit beter vast.’ Dit ­aangepaste model is sinds kort op de markt.
 


Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.