Blankesteijns Beeldbuis

Verschillende YouTube-kanalen komen gelijktijdig met beelden van motoren met een glazen cilinderkop. Eindelijk zien hoe de verbranding verloopt. Sterk vertraagd bovendien.

Het verbrandingsproces in een benzinemotor wordt op allerlei manieren geoptimaliseerd om auto's schoner en zuiniger te maken: de samenstelling van de brandstof, de menging met lucht in de carburator, de wijze van inlaat in de cilinder (twee, drie, vier kleppen), de mate van compressie, de timing van de ontsteking, enzovoort. Maar intussen vindt datzelfde verbrandingsproces plaats in een dik metalen motorblok en zie je er nooit wat van. Tot nu.

Schitterend om te zien hoe het front van de verbranding zich voortplant, hoe chaotisch zo'n verbranding verloopt, en hoe de nog brandende gassen de uitlaatklep worden ingezogen. Dit is duidelijk geen geoptimaliseerd proces - de makers hebben voor dit doel bijvoorbeeld de bougie een andere plaats moeten geven.

Twee kanalen op YouTube zijn ongeveer tegelijkertijd op het idee gekomen een motor van een glazen cilinderkop te voorzien. Warped Perception is vooral in slow motion geïnteressseerd. 

Als je ze zou moeten typeren, dan zijn de jongens van Warped Perception de cowboys, die snel even iets laten zien - drie verschillende brandstoffen, even kijken, klaar - terwijl de rivaal, 805Roadking echt iets is voor liefhebbens en vaklui, nerds op het gebied van verbrandingsmotoren. Dit kanaal heeft er zelfs 20 episodes tegenaan gegooid, met veel zendtijd voor de constructie van hun aangepaste motor.

Een mooi compromis tussen de twee benaderingen vormt de video van Smarter Every Day (hier bovenaan de pagina), een educatief kanaal, dat gewoon op bezoek gaat bij 805Roadking. Maker Destin is educatief en populariserend maar laat zijn gastheren volkomen in hun waarde. Hij voegt een animatie toe over de werking van een viertaktmotor en voorziet de vertraagde beelden van het juiste commentaar.

Wie nog meer wil zien kan naar de 'making of' van Smarter Every Day waar in je juist ziet hoe zo'n video tot stand komt of naar een slordig gefilmd clipje waarin Destin de 805-jongens de les leest over hoe je meer uit YouTube kunt halen. Daarin zijn deze ouderwetse techneuten behoorlijk onbeholpen - wat ze extra sympathiek maakt.


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.