De Duitse Fraunhofer-Gesellschaft heeft een apparaat gemaakt om zonreinigende coatings te onderzoeken. Die coatings werken vaak niet goed, maar men weet niet precies waarom. Deze uitvinding moet daar verandering in brengen.

Zonreiniging klinkt mooi: je smeert een simpele coating (bijvoorbeeld titaandioxide) op de gevel van een gebouw en vervolgens zorgt de gevel ervoor dat NOx en andere onzuiverheden uit de lucht verdwijnen. In theorie werkt het, maar in de praktijk valt het tegen: opbrengsten zijn lager dan verwacht en de kosten vallen hoger uit.

 

Verf als vervuiling

Hoe dat precies kan weten we niet. Daar wil de Fraunhofer-Gesellschaft nu verandering in brengen: onderzoekers ontwierpen een soort pistool dat een coating kan scannen. In het pistool zit een patroon van verf dat als 'vervuiling' telt. Je duwt het pistool tegen een gecoat oppervlak, schiet de verf erop en vervolgens meet je hoe snel de verf wordt opgeruimd.

De onderzoekers hebben in het lab precies gemeten hoe het 'schoonmaken' van de verf iets zegt over de kwaliteit van de coating. Daarom denken ze dat het verfpistool nu in de praktijk bruikbaar is.

 

Beter onderzoek

Tot nu toe gingen proeven met zonnereinigende coatings weinig precies. Vaak is het een probeersel dat niet blijkt te werken, waarna de aannemer het niet nog een een keer probeert. Fraunhofer hoopt dat projecten met hun verfpistool beter en sneller onderzocht kunnen worden. Dat moet dan leiden tot een beter beeld van wanneer een coating wel en wanneer niet kan werken.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.