Beeldbuis

Wie had gedacht dat je je zes minuten lang kunt verliezen in een parade van verschillende verkeersknooppunten?

Het was de auteur van dit artikel al opgevallen toen hij als kleine jongen op de achterbank over de snelweg werd gereden: niet elk knooppunt is zo’n mooi symmetrisch klaverblad. Maar waarom eigenlijk niet? Het is een vraag die vanaf de achterbank niet snel te beantwoorden is, maar met behulp van het spel Cities: Skyline misschien wel. De trailer van het spel is hierboven te bekijken. 

Cities: Skyline is al enige jaren oud, en kunnen we zien als een kloon van de klassieke computergame SimCity, maar dan meer op efficiëntie en verkeersstromen gericht. Alles staat in dienst van het leven van de inwoners. Hoe komen ze naar hun werk, maar ook: hoe kunnen ze daarna ook naar een supermarkt die op tijd de bevoorrading gehad heeft? Het daagt de speler uit om de logistiek goed te regelen en verkeersstromen te optimaliseren.

Ook in het spel moeten de wegen dus kruisen, en dat kan op vele manieren. Het filmpje van deze week is dan ook een parade van steeds geavanceerdere manieren om in het spel twee wegen te laten kruisen. De aantallen auto’s die bij de traffic flow worden genoemd, moeten we dan ook met een korrel zout nemen, maar ze geven wel een indruk van de relatieve efficiëntie. Het is sowieso wel imposant hoeveel vrijheid je in het spel eigenlijk wel niet krijgt om wegen te ontwerpen.
 


Het is gaaf om te zien hoe een echt optimaal knooppunt er uit zou kunnen zien, en dat beantwoordt ook de vraag over klaverbladkruisingen: die krappe bochten die de blaadjes vormen zijn juist inefficiënt, want langzaam. Dat we in Nederland veel (gedeeltelijke) klaverbladen hebben komt waarschijnlijk door de dichtheid van bouwen, want ze nemen wel minder ruimte in. 

Het meest exotische knooppunt in het filmpje is waarschijnlijk wel de Pinavia-kruising, die in de clip hieronder in meer detail wordt getoond. Het lijkt erop dat vooralsnog alleen Dubai een versie heeft die er bij in de buurt komt.
 


Mochten die zes minuten voor u toch niet toereikend zijn, dan staan er op dit forum nog duizenden varianten van kruisingen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.