Herstel na een hartoperatie kan sneller dankzij een vest dat door de borstkas heen kan kijken. Militaire radartechnologie zorgt ervoor dat de opbouw van vocht in de longen - een beruchte complicatie na hartchirurgie - sneller ontdekt wordt.

Het vest heeft aan de voorkant van het lichaam een radargenerator, en aan de achterkant een ontvanger. De radargolven gaan door de borstkas van een patient heen en komen aan bij de sensor bij de rug. De radargolven verbuigen meer als er meer vocht in de longen aanwezig is. De sensor meet hoe de golven veranderd zijn in de tocht door de borstkas en berekent vervolgens of er teveel vocht is.

 

Preventief

Het vest hoeft per dag maar 90 s gedragen te worden. De informatie die dat oplevert gaat via het internet naar de arts, die zo precies bij kan houden of het vocht in de longen opbouwt. Nog voordat het een probleem wordt kan de arts dan extra medicijnen voorschrijven.

 

Vocht in de longen is een veel voorkomende complicatie na een hartoperatie. Volgens de onderzoekers van de Amerikaanse Ohio State University krijgen 5,7 miljoen Amerikanen last van hartfalen, en de helft daarvan krijgt na een operatie last van complicaties in de longen. Het vest kan in theorie dus miljoenen mensen helpen.

 

Militair

Het vest zelf is ontworpen door het Israëlische bedrijf Sensible Medical. Zij gebruiken radartechniek van het leger. Militairen gebruiken het om door muren heen te 'kijken', maar de ontwikkelaars van Sensible bedachten dat de techniek ook gebruikt kan worden om mensen door te lichten.

Op dit moment is er een klinische test bezig in de VS. Als daaruit blijkt dat het vest effectief is, komt het vest beschikbaar. Of en wanneer het in Europa verschijnt is onduidelijk.

Beeld: Ohio State University

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.