Het beste van 2017: vergeet de cryptische thumbnails die je ziet als omschrijving van een filmpje op het internet. Een Nederlands bedrijf werkt aan een methode om via een automatisch gegenereerd stripverhaal een samenvatting van een aflevering te geven. Die vertelt je precies waar de show over gaat en wanneer wat gebeurt. Zo vindt je niet alleen de juiste video, je kan ook op precies het goede moment instappen.

Maatschappelijke impact: 

Het is een moderne frustratie: een youtubefilmpje waar één moment in zit dat je graag wil zien. Maar je hebt geen idee meer na hoeveel minuten dat moment kwam, dus je klikt lukraak in de hoop iets te vinden. Het Nederlandse Media Distillery werkt aan een betere manier. Ze hebben een algoritme dat spraak en beeld herkent en interpreteert. Samen met onderzoeksbedrijf TNO deden ze een pilot bij de NPO, die volgend jaar een vervolg krijgt waarbij gebruikers van de website van de publieke omroep het Watskeburt?!-systeem, zoals de bedenkers het noemen, kunnen gebruiken.

Automatisch

Het systeem maakt aan de hand van herkende beelden een indeling van belangrijke scenes en pakt daar één bepalend beeld uit. Vervolgens pakt het alle beelden uit één aflevering samen en presenteert het als lopend stripverhaal aan de zoekende gebruiker. Het maken van dat verhaal gaat automatisch via algoritmen, dus het kost geen tijd en kan veel browse-gemak opleveren. Op dit moment bevat het nog kinderziekten, maar Media Distillery hoopt die er zo snel mogelijk uit te poetsen om de techniek klaar te maken voor gebruik.


Volledige overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.