Gisteren maakte Google meer details bekend over Stadia, een platform voor online gaming. Zelfs op een smartphone kun je straks de nieuwste hightech games spelen dankzij de datacentra van de zoekmachinegigant. De dienst start in november.

Met een internetverbinding van 10 megabit per seconde kun je al gebruikmaken van de streamingdienst. 35 megabit per seconde is nodig voor de hoogste resolutie, framerate en geluidskwaliteit. Dat betekent in theorie dat de meeste internetsnelheden goed genoeg zijn, hoewel het natuurlijk afhangt van wat andere mensen in huis met het internet doen.

Dat lijken verrassend lage eisen voor een dienst die je de allernieuwste spelletjes laat spelen vanaf de simpelste apparaten. Google heeft dankzij YouTube ervaring met het streamen van beelden van hoge kwaliteit en gebruikt die kennis nu voor gaming. Dat is echter wel een andere wereld: je ontvangt immers niet alleen data, je stuurt ook informatie terug. De commando’s vanaf een controller moeten naar het datacenter, verwerkt worden door de software van het spelletje dat je speelt, en vervolgens weer teruggestuurd naar de speler. 

 

Latency is geen probleem

Een van de grootste uitdagingen bij dit proces is latency, de tijd die verstrijkt tussen het indrukken van het knopje en een reactie van het spel. Die moet zo laag mogelijk liggen, anders wordt een spel snel onspeelbaar. Als Mario pas springt een seconde nadat je op A hebt gedrukt, wordt het erg lastig om vijanden te ontwijken. Overigens zal de game Mario niet speelbaar zijn via Stadia.
 


Volgens Google zal de latency geen probleem zijn. ‘De eisen ervoor lijken erg op die bij YouTube’, aldus Phil Harrison, vicepresident van Google in het presentatiefilmpje dat gisteren verscheen. ‘Input en verwerking duren korter dan het verwerken van beelden van je ogen naar je brein.' Google heeft met chipmaker AMD speciale Graphical Processing Units gemaakt, die vele malen sneller zijn dan die in de meeste spelcomputers. Mede daardoor kan een spel zo snel je woonkamer in worden gestuurd.  

 

Op elk computerscherm speelbaar

Stadia is via de Chrome-browser op elk soort computerscherm te streamen. Met een Google Chromecast en een speciale Google-controller speel je op je TV. En Google-telefoon Pixel 3 laat je zelfs mobiel spelen. Dat laatste zal voor je datagebruik wel pittig zijn; volgens berekeningen van PcGamer verbruikt Stadia op hoge beeldkwaliteit een terabyte aan data per 65 uur streaming. Stadia zal dus (nog) meer vragen van datacenters én internetproviders dan YouTube en andere streamingdiensten al doen. 

In november kunnen mensen die willen betalen voor de dienst aan de slag met een handvol spelletjes, waarvan er veel nu al uit zijn op andere spelcomputers. Volgend jaar komt er ook een gratis abonnement op Stadia. Let wel: voor de spellen moet je hoogstwaarschijnlijk betalen. Hoeveel dat is, en of je een spel koopt of huurt, is nog onduidelijk.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.