Eureka

Om de risico’s voor brandweerlieden te beperken, ontwikkelen Japanse onderzoekers een vliegende robotbrandslang. Deze Dragon Firefighter navigeert naar extra risicovolle branden om die zelfstandig te blussen. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De ontwikkeling van de vliegende robotbrandslang startte in 2016 aan de Tohoku-universiteit. Sindsdien hebben onderzoekers en studenten van verschillende universiteiten eraan gewerkt in samenwerking met Japanse brandweermensen.

Dat resulteerde inmiddels in een prototype. Dat bestaat uit een brandslang van vier meter lengte die op een rijdende robot is gemonteerd. In de robot zitten een besturings­module en een verbinding met een brandweerwagen met veertienduizend liter water.Bestuurbare waterjets

De slang is voorzien van acht bestuurbare waterjets, waarvan er vier in de spuitmond en vier in het midden van de slang zitten. Deze maken het mogelijk dat de slang op twee meter boven de grond kan vliegen en zichzelf kan sturen.

In de spuitmond van de slang zitten een gewone en een warmte­beeldcamera die helpen om naar de brandhaard te navigeren.


Sterke waterstraal

Het team werkt momenteel aan verdere ontwikkeling zodat het systeem sneller inzetbaar is, alle onderdelen voldoende hittebestendig zijn en de waterstraal sterk en goed bestuurbaar is. De grootste uitdaging is het verlengen van de vliegende slang naar meer dan tien meter lengte.

Volgens de onderzoekers kan het nog tien jaar duren voordat de Dragon Firefighter in de praktijk door brandweerkorpsen kan worden ingezet. De technologie wordt wel open source beschikbaar gesteld om die ontwikkeling te bespoedigen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Akita Prefectual University, Japan

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.