eureka

Laten we in de toekomst een drone ons huis verven? Een Amerikaans bedrijf ziet er wel heil in.

Met de juiste besturing vliegt een drone tegenwoordig heel nauwkeurig. Toen ICT’er Robert Dahlstrom zijn huis in Florida wilde verven, besloot hij dan ook een drone te ontwikkelen die het schilderwerk voor hem kon doen.

De painting drone is gebaseerd op een standaard quadcopter, een drone met vier propellers. Met een koord zit het toestel vast aan een station op de grond. Via dat koord worden verf, lucht en energie aangevoerd. Met een sproeilans kan de drone vervolgens tot drie verdiepingen hoog een oppervlak spuiten.


Sensoren

Dankzij het koord hoeft de drone geen lading verf mee te dragen en kan hij langer in de lucht blijven, vertelt Dahlstrom. Met behulp van 3D-scanners, optische en ultrasonische sensoren en zelfs een infraroodsensor bewaart de drone de juiste afstand tot het te verven oppervlak en kiest het zelf precies de goede instellingen voor de specifieke verfsoort.


Samen met AkzoNobel

De drone zou geschikt moeten zijn om gebouwen, schepen, bruggen en andere grote constructies te spuiten. Dahlstroms bedrijf Apellix is inmiddels een samenwerking aangegaan met AkzoNobel. Dit jaar nog staat een groot proefproject gepland.

Bij de ontwikkeling kwamen meerdere technische uitdagingen aan het licht. De oplossing zat vaak in het juist programmeren van het besturingssysteem. ‘Mijn achtergrond in computersoftware kwam hier goed van pas,’ zegt Dahlstrom. ‘Ik zie drones als vliegende computers. Alles is mogelijk als je maar goed programmeert.’ 


Tekst: Juliska Wijsman
Foto: Apellix

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.