Blankesteijns Beeldbuis

Een Amerikaanse modelvliegtuigbouwer heeft een toestel gebouwd dat draaiende kartonnen bekers heeft in plaats van vleugels. Lift wordt gegenereerd door het Magnus-effect, bekend van ballen met 'spin' in diverse sporten.

Peter Sripol is een 'maker' die gespecialiseerd is in op afstand bestuurde voertuigen. Hovercrafts komen veel voor in zijn video's. In deze aflevering is het een vliegtuig dat in plaats van vleugels wordt uitgerust met kartonnen emmers van Kentucky Fried Chicken (Joost mag weten waar deze mega-wegwerpbekers normaal voor dienen). De emmers draaien in achterwaartse richting rond en genereren lift dank zij hetzelfde effect waardoor een tennisbal met 'slice' trager daalt, en waardoor een met topspin dat juist sneller doet. Dit aerodynamische effect heet het Magnus-effect, naar de Duitse ontdekker. Schepen met draaiende rotoren maken ook gebruik van dit effect (lees: 'Maersk gaat varen met rotorzeil')

Sripol maakt vrolijke video's waarin ruimte is voor niet ter zake doende elementen, zoals zijn hond die zo'n KFC-emmer draagt als hoed. Deze video begint met een vermakelijke scène waarin Sripol probeert een KFC-medewerker een paar van die emmers af te troggelen.


Schadevrije landing

Het is jammer dat een groot deel van het bouwproces wordt samengevat in korte en versnelde shots. Daardoor komen we niet te weten wat voor materialen hij gebruikt en waarom de constructie is zoals hij is. Daar staat tegenover dat de trial and error in het veld uitvoerig in beeld wordt gebracht. Zo blijkt bij de eerste proefvlucht dat het vliegtuig niet stabiel is omdat beide emmers gekoppeld zijn. Pas als deze onafhankelijk van elkaar draaien, bij de volgende versie, is het ding bestuurbaar. Bij de derde test blijft het toestel langdurig in de lucht, kan gespeeld worden met de draaisnelheid van de emmers en maken we zelfs een schadevrije landing mee.

Met deze manier van vertellen kiest Sripol niet de makkelijkste weg want er moet veel worden opgenomen en gemonteerd. De kijker krijgt veel informatie en kan de spanning van het experiment meemaken. Voor het grote publiek zijn de films te lang maar voor wie van techniek houdt, valt er daardoor extra veel te genieten.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.