De Iraakse architect Zaha Hadid is wereldberoemd door haar complex gevormde, vloeiende bouwwerken. Gister overleed ze aan een hartaanval.

Hadid werd in 1950 geboren en groeide op in Baghdad. Ze studeerde achtereenvolgens Wiskunde aan de American University of Beirut en Architectuur aan de Architectural Association School of Architecure in Londen. Na haar afstuderen kwam ze in dienst van het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van de Nederlander Rem Koolhaas. In 1977 werd ze daar partner.

Complex

Samen met Koolhaas ontmoette Hadid Peter Rice van ingenieursbureau Arup. Hij had, onder meer dankzij zijn werk aan de bijzondere dakconstructie van het Sydney Opera House, ervaring met complexe bouwwerken en ondersteunde Hadid bij haar ontwerpwerk.

Hadid maakte complex gevormde, vloeiende bouwwerken in de stijl van het deconstructivisme, een architectuurstroming die de stelling tot uiting brengt dat de maatschappij verwarrend en onzeker is. In 1980 richtte Hadid in Londen haar eigen studio Zaha Hadid Architects op.

Brandweer

Haar eerste gerealiseerde bouwwerk is het Vitra Fire Station in het Duitse Weil am Rhein (1994). Vanaf 2001 heeft haar studio een twintigtal bouwwerken gerealiseerd in Europa, Amerika en Azië, waaronder een fabriek voor BMW in Leipzig (2005) en het Guangzhou Opera House in China (2010).

Hadid maakte in haar kenmerkende vloeiende stijl ook een hotelinterieur in Madrid, meubels en ontwerpen voor twee stadsauto’s, de driewielige Z.Car en vierwielige Z.Car II. In 2004 won Hadid als eerste vrouw de Pritzker Architecture Prize.

Olympisch zwembad

Van al haar projecten is het London Aquatics Centre voor Hadid zelf waarschijnlijk het meest bijzonder. Het zwembad is namelijk haar eerste gebouw in de stad waar zij reeds haar hele werkzame leven woont. Geheel in Hadids stijl kenmerkt dit landmark van de Olympische Spelen in 2012 zich door een groot dubbelgekromd parabolisch dak, dat lijkt op een grote golf.

Hadid heeft lesgegeven aan diverse prestigieuze universiteiten in onder meer de Verenigde Staten, Groot- Brittannië en Duitsland. Haar succesvolle studio Zaha Hadid Architects telt inmiddels meer dan 350 werknemers.(Paul Schilperoord)

Lead image: Nordpark treinstation in Wenen. Foto Werner Huthmacher

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.