Eureka

Een groepje Australische duikfanaten was er helemaal klaar mee: het huren, transporteren en vullen van zware persluchtflessen om een uurtje te duiken. Het viertal presenteerde dit voorjaar na jarenlang sleutelen een oplossing: de AirBuddy, een vlotje waarop constant perslucht wordt aangemaakt.

De duiker sleept het vlotje mee via een lange slang die vastzit op de rug en ademt via diezelfde slang de perslucht in. ‘Je kunt hiermee drie kwartier lang tot een diepte van 12 m duiken’, zegt mede-oprichter Lucy Palusova.


Kurkentrekker

Het vlotje bestaat grofweg uit een soort reddingsboei waarin een compressor is vastgeklemd. De compressor, die draait op een waterdichte batterij, zuigt continu lucht op, perst die samen en slaat hem op in de boei. Van daaruit loopt er een kurkentrekkerachtige slang naar een harnasje op de rug van de duiker, die via een mondstuk de lucht inademt.

Veel voorbereidingen voor een duik zijn er niet nodig. De duiker trekt het harnas aan, draagt het vlotje (9,5 kg) als een mandje naar het water, bevestigt het mondstuk en zet met een magnetische armband de compressor aan. Daarnaast moet van tevoren de batterij worden opgeladen. Dat vergt ongeveer 3,5 uur.


Alarm

De Australiërs hebben alles op alles gezet om de AirBuddy veilig te maken. Zo kan de boei tot 110° kantelen zonder om te slaan en steekt er een vlag omhoog om de positie ervan aan te geven. Daarnaast gaat er een alarm af als de batterij bijna leeg is. En mocht de compressor geen slagen meer maken: de reddingsboei bevat op het moment van uitvallen nog 15 l lucht.

De AirBuddy haalde in juni 350.000 Australische dollar op via Kickstarter en komt waarschijnlijk in juni 2018 op de markt.
 


 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.