De VN-conferentie over het gebruik van autonome wapens afgelopen week in Genève heeft de status van de discussie over een mogelijk verbod verhoogd naar regeringsdelegaties.

‘In de wereld van de diplomatie geldt dit als een doorbraak’, zegt Miriam Struyk van de Stop the Killer Robots-campagne van Pax, na haar terugkeer uit Genève. ‘Het betekent dat nu met officiële regeringsdelegaties de formele onderhandelingen gaan beginnen over een eventueel verbod op autonome wapens.’ In de VN-procedures geldt dit formele besluit als een opstap naar een uiteindelijk verdrag. Rusland was het enige land dat afgelopen week voortdurend schermde met een veto tegen het besluit om een Group of Governmental Experts te vormen, maar onthield zich uiteindelijk van stemming.


Sea Hunter

De Sea Hunter.

Struyk verwacht niet dat de totstandkoming van een verdrag dat daadwerkelijk elke vorm van autonome wapens verbiedt eenvoudig zal zijn. ‘Sommige landen proberen de definitie van wat een autonoom wapen is zo ver op te rekken, dat alleen Terminator-achtige toekomstvisioenen er onder zouden vallen. Terwijl er nu al wordt gewerkt met wapens waarbij er geen sprake meer is van betekenisvolle menselijke besluitvorming over het besluit om al dan niet te doden.’ Als voorbeeld noemt ze de Sea Hunter, het autonoom varende oorlogsschip dat dit jaar door de Amerikaanse marine in de vaart werd genomen. Van de 89 landen die aan de conferentie in Genève deelnamen hebben er 19 te kennen gegeven een verbod op het gebruik van autonome wapens te willen.

Eerder vorige week publiceerde de Amerikaanse ingenieursorganisatie IEEE het document Ethically Aligned Design over het bevorderen van menselijk welzijn bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en autonome systemen. Daarin wordt onder meer aangegeven dat het ontwerpen, engineeren en maken van dodelijke wapens waarvan het de bedoeling is dat die zonder directe menselijke controle worden gebruikt, onethisch is.

Afgelopen week is in het Belgische parlement een resolutie ingediend die pleit voor een verbod op autonome wapens.

 

Openingsfoto: de VN-conferentie Foto: Stop Killer Robots

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.