Eureka

Soosee-app maakt etiketten lezen overbodig. Heb je net een voedselallergie ontdekt, eet je sinds kort veganistisch of heeft je partner allerlei ingewikkelde intoleranties? Dan gaat er vast veel tijd verloren met het lezen van elk etiket en onthouden welke ingrediënten allemaal wel en niet kunnen worden geserveerd.

Ontwerper Jordi Bruin bouwde een handige app om het probleem weg te nemen. Met de Soosee­app scan je eenvoudig het etiket van een product en zie je in één oogopslag of het ingrediënten bevat die je wilt vermijden. Je kunt de app instellen op verschillende dieetwensen of allergieën. Behalve op ‘gluten’ of ‘noten’ kun je ook filteren op bijvoorbeeld ‘veganistisch’ of ‘halal’. De app kan je ook helpen om producten te kopen die beter zijn voor het milieu, zodat je bijvoorbeeld producten als palmolie eenvoudig kunt mijden, vertelt Bruin.

Foto: Soosee

 

In het buitenland

De app maakt gebruik van technieken als tekstherkenning en augmented reality, om de woorden op het etiket te herkennen én de juiste te markeren. Momenteel is de app in vijftien verschillende talen te gebruiken, de woordenlijsten zijn reeds in twaalf talen te raadplegen. Zo kun je dus ook in het buitenland producten scannen. Dat is extra handig als je de taal op de etiketten zelf niet kunt lezen. De app is gratis te gebruiken.

Bruin wil in de toekomst ook ondersteuning  creëren voor diëten als FODMAP, dat vaak wordt gebruikt bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom. 

 

Tekst: Juliska Wijsman
Openingsbeeld: depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.