De Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur krijgt in zijn nieuwe stadion een volledig verrijdbare grasmat. Voor concerten en andere evenementen ligt eronder een kunststof vloer.

Het nieuwe stadion van Tottenham Hotspur, dat momenteel in Noord-Londen in aanbouw is, heeft een multifunctionele bestemming. Behalve als thuishaven voor de Spurs, is het complex ook bedoeld voor evenementen, andere sporten en vrijetijdsbesteding. Bovendien gaat de club plaats bieden aan wedstrijden van de NFL, de Amerikaanse Football League, die wordt gespeeld op kunstgras. De Engelse spelers willen per se op gewoon gras spelen.


Niet beschadigen

Om al die functies goed te combineren is nu gekozen voor een verrijdbare grasmat. Zijn er evenementen, dan wordt die weggereden zodat de met kunststof beklede ondergrond kan worden gebruikt en het voetbalveld niet wordt beschadigd. Is het evenement voorbij, dan wordt de grasmat weer ingereden.

Dat inrijden gebeurt over rails die in de ondergrond liggen. De grasmat zelf is verdeeld in drie secties die rusten op een metalen frame met elk 168 wielen en 68 elektromotoren, en een totaal gewicht van elk ruim 3000 ton. Zijn de secties eenmaal binnengereden, dan bewegen de buitenste twee naar binnen om te zorgen voor een naadloze aansluiting. Het inrijden en vergrendelen van de grasmat duurt zo’n 25 minuten. Aan de zuidkant van het stadion krijgt de grasmat onder de tribune zijn ‘parkeerruimte’.

De grasmat wordt geconstrueerd door het bedrijf SCX uit Sheffield, dat acht jaar geleden ook het flexibele dak op het Centre Court van Wimbledon bouwde.


Skywalk

Het nieuwe stadioncomplex kent meer bijzonderheden. Zo biedt het ruimte voor extreme indoorsporten als muurklimmen, een hotel met 180 kamers, een kleine zeshonderd nieuwe woningen, een medisch centrum en een groot plein voor verschillende activiteiten. Bijzonder is ook de Skywalk waarmee publiek over de rand van het 40 m hoge dak kan lopen.

De verwachting is dat het stadion volgend jaar wordt geopend, zodat het in het seizoen 2018-2019 door de Londense voetbalclub in gebruik kan worden genomen.


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.