Met de nieuw te installeren accu met een vermogen van 4 MW gaat voetbalstadion Amsterdam ArenA zijn zonnestroomvoor niet alleen voor zichzelf opslaan; die wordt ook verkocht aan nabijgelegen bedrijven en concertzalen. Vandaag werd bekend dat ArenA nu ook een energiebedrijf zal zijn.

De ArenA wekt stroom op met de vierduizend zonnepanelen die op het dak van het stadion liggen. Daarmee komt overdag veel stroom binnen, maar voetbalwedstrijden en andere evenementen vinden vaak 's avonds plaats, als de zon niet schijnt. Daarom kwam de ArenA een paar maanden geleden op het idee om een accu te bouwen om een deel van de zonne-energie kwijt te kunnen. Deze batterij bestaat uit 280 losse accu's, afkomstig van Nissan LEAF-auto's. Voor de auto is de accu niet goed genoeg meer, maar als opslag werken nog steeds prima. Door al die accu's te combineren in één pakket ontstaat een forse batterij.

 

Energiemarkt

Het nieuwe bedrijf wil vooral geld verdienen door handel op de energiemarkt. Netbeheerders kunnen stroom terugkopen, of ze kunnen opslagcapaciteit inkopen. Daarnaast wil de ArenA de batterij aanbieden als service tijdens concerten of andere evenementen. Het dieselaggregaat voor noodgevallen, dat nu vaak nog meegezeuld moet worden, is volgens de mensen achter het accuproject straks niet meer nodig.

 

De Nissan LEAF-accu heeft na 8 jaar niet meer genoeg capaciteit om als autobatterij te dienen. Dan is hij echter nog prima als (onderdeel van een) stationaire batterij. Beeld: Flickr

Ook kan de ArenA de energie aan omliggende bedrijven leveren. Vooral de Ziggo Dome, de grote concerthal die behoorlijk wat stroom verbruikt, zou daar profijt van kunnen hebben, mocht die willen verduurzamen. Als derde toepassing noemt de ArenA-organisatie het opladen van auto's. De accu komt in de parkeergarage te staan, en het stadion wil binnenkort laadpunten rond de batterijen aanbrengen.

 

Drie uur stroom

Het is wel de vraag hoeveel overtollige stroom de ArenA zal hebben. In de Ingenieur vertelden de initiatiefnemers dat capaciteit van de accu genoeg zou zijn om de ArenA drie à vier uur van stroom te voorzien. Er zijn nu wel heel veel potentiële klanten voor de opgewekte zonnestroom; auto's opladen, leveren aan de Ziggo Dome en terugleveren aan het net. En dan moet de accu ook nog eens als noodaggregaat dienen. De tijd zal leren of al die functies met één batterij van 4 MW zijn te vervullen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.