KIVI-coach

Elke maand legt De Ingenieur een vraag van een lezer voor aan een KIVI-ingenieurscoach. Deze maand: onderhandelen over het startsalaris.
 

De vraag: 'Hoe zorg ik voor een goed startsalaris?'


Coach Jan Pieter Stuurman geeft antwoord:

‘Als je voor het eerst in dienst komt bij een bedrijf is onderhandelen over salaris best lastig. Het bedrijf moet jou nog leren kennen. Bij een vacature staat vaak wel een indicatie. Denk je tijdens het gesprek dat waardevolle ervaring over het hoofd wordt gezien, dan kun je dit naar voren brengen. En weet dat het een behoorlijke prestatie is als je een paar procent bij het initiële aanbod hebt onderhandeld.

Bereid je goed voor op de onderhandelingen. Pas als je precies weet wat een functie inhoudt, kun je inschatten welke kwaliteiten een toegevoegde waarde hebben. Op internet is vaak informatie te vinden over het bedrijf en de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast is het belangrijk de beloningsstructuur van het bedrijf te kennen. Zijn er bijvoorbeeld prestaties waaraan bonussen zijn gekoppeld? Mocht je iemand kennen die daar werkt, dan kan hij of zij je daarover misschien meer vertellen. Zo niet, dan kun je dit in het gesprek aankaarten.'

 

Groeimogelijkheden

'Het onderhandelen zelf vinden veel mensen spannend. Het is raadzaam vooraf wat oefengesprekken te houden, waarbij je bepaalde gesprekstechnieken leert toe te passen. Maar het moment zelf blijft lastig. Wat meestal belangrijker is dan het instapsalaris, zijn de groeimogelijkheden binnen het bedrijf. Dus richt je daarop. Hoe wordt jouw functioneren geëvalueerd en welke extra taken kunnen leiden tot opslag en promotie? Denk je dat je meer zou moeten verdienen, maar wil je eerst aftasten of jouw verwachtingen overeenkomen met wat het bedrijf wil, dan is het goed om te vragen of je al na korte tijd een evaluatiegesprek kunt krijgen.

Wees in het onderhandelingsgesprek altijd voorzichtig. Het is een samenspel met degene die tegenover je zit. Wil je het beste uit het gesprek halen, dan is het raadzaam goed te luisteren naar je gesprekspartner.’
 

Elke maand legt De Ingenieur een vraag van een lezer voor aan een van de KIVI-ingenieurscoaches. Heb jij ook een vraag?
Mail naar redactie@ingenieur.nl

 

Beeld: depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.