Met acht behendige vouwbewegingen uit een drie millimeter dik kartonnetje je eigen scheermesje vouwen: dankzij een Japans bedrijf is dat nu mogelijk. Het origamimesje moet een bijdrage leveren aan een schoner leefmilieu.  

Jaarlijks belanden er miljarden wegwerpscheermesjes in het afval. Omdat ze van plastic zijn gemaakt, dragen ze bij aan de ongewenste verspreiding van microplastics en aan de plastic soep in de oceanen.


Plasticvrij scheren

Messenfabrikant KAI Group heeft nu een plasticvrij wegwerpscheermesje op de markt gebracht. Na twee jaar van onderzoek en uittesten introduceerde Japans grootste producent van wegwerpscheermesjes met de Paper Razor, dat je na één scheerbeurt dient weg te werpen. KAI Group noemt het een wereldprimeur.


Voor mannen en vrouwen

Omdat het mesje genderneutraal is ontworpen, is het zowel voor mannen als vrouwen geschikt. Als plat kartonnetje van slechts vier gram is het uiterst makkelijk mee te nemen op reis.

Het korte handvat dat je voor gebruik in elkaar vouwt, is van dun, watervast karton. De scheerkop zelf is van staal met drie mesjes die volgens de fabrikant zacht voor de huid zijn.
 


Recyclebaar

In principe is al het materiaal te recyclen. Helemaal plasticvrij is het geheel echter niet. Om de mesjes zit een kunststof beschermfolie, die na verwijdering als plakbandje dient om het gevouwen steeltje bij elkaar te houden.   .


Uitverkocht

KAI verkoopt de Paper Razor sinds eind april op zijn website in een setje van vijf. Het setje kost omgerekend 8,35 euro, inclusief verzendkosten. Dat is drie maal zo duur als de plastic wegwerpvariant.

Desondanks was de voorraad binnen twee weken uitverkocht, terwijl iedere klant maar één setje per keer kon bestellen.
 

Naar Europa

De Papor Razor komt ook naar Europa, heeft de fabrikant aangekondigd. Wanneer iedereen hier z'n eigen scheermesje kan gaan vouwen, is vooralsnog echter onduidelijk.


Tekst: Judith Stalpers
Beeld: Kai Group

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.